Čekićem je 22 godine probijao planinu. Razlog teško da može da bude dirljiviji

Objavljeno: 23. 8. 2015 u 14:03h

Nevjerovatna priča o Indijcu koji je proveo 22 godine probijajući masivni prolaz u planini nakon što mu je supruga preminula biće adaptirana u veliki Bolivudski film.

Dašrath Manjhi preuzeo je na sebe mamutski zadatak nakon smrti supruge Falguni koja je tragično preminula 1959. godine – zato što nije mogla da primi hitnu medicinsku pomoć nakon nesreće.

Put do najbližeg grada i bolnice je skoro 70 kilometara po planinskim stazama, te se Manjhi odlučio da osigura da drugi mještani njegovog sela ne dočekaju sudbinu njegove supruge.

On je radio i danju i noću kako bi probio prolaz kroz planinu koristeći samo dleto i čekić – i na taj način je skratio put do bolnice na samo 15 kilometara. Probio je put između dvije masivne stene.

Njegov gargantuanski napor je trajao do 1982. godine, kada je prolaz širok u nekim dijelovima i devet metara i dugačak oko 100 metara napokon bio gotov.

Iako mu je 22 godine trebalo da završi ovaj impresivni zadatak, lokalnim vlastima su bile potrebne naredne tri decenije da njegov prolaz asfaltiraju i naprave preko njega put.

Poznati bolivudski glumac Navazudin Sikuidim, koji igra Manjhia u filmu je rekao da je ova priča predivna i prosto neodoljiva.

“On je nešto nemoguće učinio mogućim i njegov rad je pomogao hiljadama ljudi” rekao je Sikuidim i dodao da će mu najteže biti da prenese na platno njegovo ludilo zato što je njegov rad bio impresivan.

“On mora da bude inspiracija današnjim mladim ljudima” rekao je glumac.

Manjhi je preminuo od raka 2007. i sahranjen je uz sve državne počasti u gradu Biharu.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/cekicem-je-22-godine-probijao-planinu-razlog-tesko-da-moze-da-bude-dirljiviji/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])