Deset najfotografisanijh građevina svijeta

Objavljeno: 22. 8. 2015 u 14:08h

Mnoge će možda iznenaditi činjenica da najpopularnije turističke destinacije na svijetu nisu ujedno i najfotografisanije. Predstavljamo vam deset najfotografisanijh građevina na svijetu.

10. Budimpešta, Mađarska – Bazilika sv. Stefana

Bazilika sv. Stefana

Bazilika sv. Stefana u Budimpešti iste je visine kao i zgrada parlamenta (96 m), a u njoj se nalaze mumificirani ostaci prvog mađarskog kralja, Stefana I. U pitanju je treća crkva po veličini u Europi.

9. Buenos Ajres, Argentina – Kaminito

Buenos Ajres, Argentina – Kaminito

Kaminito, mala pješačka ulica u La Boki od velikog je kulturnog i turističkog značaja, a poznata i po slavnom istoimenom tangu. Proglašena je ‘ulicom muzejem’ 1959. godine. Čuvene raznobojne kuće đenovljanskih imigranata pod državnom su zaštitom kao kulturno nasljeđe.

8. Firenca, Italija – Ufici

Firenca, Italija - Ufici

Galerija Ufici nalazi se na uglu trga Pjaca djela Sinjorija, trga u središtu Firence koji je vijekovima bio od presudne važnosti za građanski život i vlast. Na trgu se nalazi “Neptunova fontana” (Bartolomeo Amanati), građena od 1563. do 1565. godine, koja još uvijek radi na stari rimski vodovod, a tu je i Mikelanđelov David.

7. London, Engleska – Trafalgar skver

London, Engleska - Trafalgar skver

Atrakcija iz centra Londona. Cijeli trg prepun je detalja koji bi vrlo vjerovatno i samostalno mogli da uđu na ovu listu.

6. Venecija, Italija – Ponte del Akademija

Venecija, Italija - Ponte del Akademija

Akademijin most jedan je od četiri mosta koji premošćavaju Kanal Grande u Veneciji. To je najjužniji venecijanski most koji povezuje San Marko i Dorsoduro, i omogućava put do Galerije.

5. Istanbul, Turska – Devojačka kula

Istanbul, Turska – Devojačka kula

Ovaj toranj smješten je u kanalu bliže Azijskoj strani Istanbula, a za njega se vežu brojne priče i legende. Danas je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Istanbula koju bi svakako trebalo posjetiti ako se u ovom gradu zadržite više od tri dana!

4. Pariz, Francuska – Ajfelov toranj

Pariz, Francuska – Ajfelov toranj

Jedna od najpoznatijih građevina svijeta nastala je povodom Svjetske izložbe koja se u Parizu održala 1889. godine. Iako su građani Pariza bili protiv “metalnog rugla”, toranj na istom mjestu stoji i danas i oduševljava turiste iz cijelog svijeta.

3. Barselona, Španija – Park Guelj

Barselona, Španija – Park Guelj

Djelo Antonija Gaudija, poznatog dizajnera enterijera i dekoratera koji je poznat po brojnim arhitektonskim zdanjima Barselone. Ukratko – genije.

2. Rim, Italija – Trinita dei Monti

Rim, Italija – Trinita dei Monti

Španske stepenice se nalaze u Rimu, na Španskom trgu. To je jedno od najpoznatijih otvorenih stepeništa na svijetu. Na Španskom trgu, na dnu stuba, nalazi se Berninijeva fontana Barkačia, koju je dizajnirao 1627. godine.

1. Njujork Siti, Njujork – Gugenhajmov Muzej

Njujork Siti, Njujork – Gugenhajmov Muzej

Muzej Solomona R. Gugenhajma, do 1952. godine poznat samo kao Gugenhajm, muzej je moderne umjetnosti na Petoj aveniji u Njujorku (SAD), s pogledom na Central Park. Fondaciju Solomona R. Gugenhajma i muzej apstraktne umjetnosti osnovao je 1939. godine američki industrijalac i sakupljač umjetnina lično.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/deset-najfotografisanijh-gradevina-svijeta/||claudebot