10 evropskih gradova koje tek treba da otkrijete!

Objavljeno: 4. 8. 2015 u 09:54h

Nije tajna da su Pariz, London, Berlin, Barselona i Rim nevjerovatni gradovi puni preljepe arhitekture, istorije, kulture i još mnogo čega. Ipak, u Evropi se nalazi veliki broj drugih lokacija vrijednih pažnje koji se ponekad izgube na radaru prosječnog turiste u odnosu na pomenute metropole.

Briž (Belgija)

Nešto najbliže putovanju kroz vrijeme je posjeta ovom srednjevijekovnom gradu u Belgiji punom kaldrmisanih ulica, kanala, starih stambenih zgrada pretvorenih u restorane i prodavnice, a ponekad možete naići i na konje i kočije. Najbolje je da ga posjetite zimi kada su manje gužve i izgleda prosto božanstveno prekriven snijegom.

Budimpešta (Mađarska)

Najbliža evropska metropola Srbiji i omiljena turistička destinacija njenih građana je donekle zapostavljena među ostalim svetskim turistima, vjerovatno zato što zemlja i dalje za mnoge ima auru Istočne Evrope. Svako ko je video njene mostove, stari grad, kuću opere i ostale arhitektonske ljepote zna da je Budimpešta grad koji se ne smije zaobići.

Edinburg (Škotska)

Sa srednjovekovnim starim gradom uskih ulica i novim gradom u neoklasičnom stilu, Edinburg je mjesto velikih kontrasta. Edinburški zamak je najpoznatija znamenitost, a turistima se preporučuje da posjete grad u avgustu kada se održava čuveni Festival drame i komedije.

Helsinki (Finska)

Glavni grad Finske posjeduje veliki šarm, a danas je veoma aktuelan među ljubiteljima hrane zbog svoje veoma razvijene gastronomske scene. Sada je pravo vrijeme da ga posjetite!

Mostar (Bosna i Hercegovina)

Većina turista koji posjećuju Bosnu odlučuje se da ide u Sarajevo. Ne tako daleko nalazi se ovaj živopisni gradić okružen planinama, dom čuvenog Starog mosta.

Porto (Portugal)

Teško je ne zaljubiti se u Porto. Lociran na zapadu zemlja na obali Douro reke, Porto je poznat po mješavini boja i arhitektonskih stilova, kao i velikom broju vinarija koje su redovna destinacija ljubitelja ovog alkholnog napitka.

Salcburg (Austrija)

Situiran na granici Austrije sa Njemačkom i sa pogledom na Alpe, Mocartov rodni grad je i dan danas posvećen muzici sa nekoliko redovno posjećivanih koncertnih sala.

Sevilja (Španija)

Ako želite da iskusite autentičnu špansku kulturu, posjetite Sevilju i uživajte u vrućoj atmosferi flamenko plesača i plesačica koji okupiraju ulice tokom prolećnih festivala.

Talin (Estonija)

Glavni grad Estonije nudi mješavinu skandinavske i ruske kulture, ukusnu hranu i pregršt istorijskih znamenitosti, od kojih je najpoznatiji Stari grad, inače zaštićen od strane UNESCOa.

Verona (Italija)

U velikoj konkurenciji drugih italijanskih gradova, Verona teško dolazi do izražaja. Najpoznatija prije svega kao mjesto u kojem se odigrava Šekspirova drama Romeo i Julija, Verona nudi mnoge turističke atrakcije od kojih ne treba propustiti posjetu velikom koloseumu.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/10-evropskih-gradova-koje-tek-treba-da-otkrijete/||claudebot