Deset najinteresantnijih jezika na svijetu

Objavljeno: 3. 8. 2015 u 13:51h

Znate li koji jezik nema pismo, koji nije sličan nijednom od jezika koji se govore u blizini, a koji za izražavanje brojeva zahtjeva gestikulaciju?

Baskijski

Ovim jezikom govori 720.000 ljudi, i to na Pirinejima. Interesantno je da ovaj jezik nema zajedničkih crta ni s jednim drugim jezikom koji se govori u tom području.

Pretpostavlja se da je nastao iz iste grupe jezika iz koje su se kasnije razvili indoevropski jezici. U baskijskom postoji pravilo da glagol mora da se slaže ne samo sa subjektom već i s objektom, što ukazuje na jako složenu gramatiku koja je prava poslastica za lingviste, ali noćna mora za sve one koji žele da ga nauče.

Furlanski (friulanski)

Specifičan jezik koji se govori u sjeveroistočnom dijelu Italije u nekim segmentima se poklapa s italijanskim, a u drugim s francuskim jezikom, dok postoje i sličnosti sa slovenskim jezicima. Ovim jezikom govori 300.000 ljudi, ali većina govori podjednako dobro i italijanski. Furlanski je usko povezan s jezikom ladin koji pripada romanskim jezicima, odnosno grupi retroromanskih jezika.

Birale (ongota)

Ovim jezikom govori desetak ljudi na zapadnoj obali reke Vejto u Etiopiji. On nema pismo, ali su zato lingvisti napravili studiju o njemu i tako ga sačuvali od zaborava. Kako ima malo govornika, očekuje se da će izumrijeti u bliskoj budućnosti.

Esperanto

U lingvističkom pogledu, esperanto je suprotan jezik ongoti. Ongota je prirodni jezik koji izumire, dok je esperanto vještački jezik koji nikada nije zaživio. Međutim, procjenjuje se da ovim jezikom danas služi između 100.000 i 2.000.000 ljudi.

Ludvig Lazar Zamenhof je sastavio esperanto 1887. godine tako što je koristio elemente evropskih jezika, a izgovor se u najvećoj mjeri oslanja na slovenske jezike.

Bretonski jezik

Ovim jezikom govore Britanci i Francuzi, ali spada u grupu keltskih jezika poput velškog i korniškog, dok s romanskim i nema nekih sličnosti. Bretonski spada u grupu ugroženih jezika jer je broj njegovih govornika u poslednjih 60 godina opao za 20 odsto. Međutim, lingvisti smatraju da ne postoje maternji govornici ovog jezika.

Izvor: National Geographic Srbija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/deset-najinteresantnijih-jezika-na-svijetu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])