Zanimanja koja roditelji žele svojoj djeci

Objavljeno: 25. 7. 2015 u 07:49h

Ljekar, inžinjer, informatičar – to su tri najčešća zanimanja koje roditelji spominju kada odgovaraju na pitanje šta žele da njihova djeca postanu kad odrastu, otkriva nedavno istraživanje koje je američka banka HSBC sprovela u 16 zemalja.

Blizu 19 odsto od 5.500 roditelja obuhvaćeno anketom izjavilo je da bi željeli da njihovo dijete postane ljekar, 11 odsto njih bi radije da ono bude inžinjer, a osam odsto informatičar.

Ljekarska profesija je naročito na cijeni među roditeljima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (33 odsto), u Indoneziji (31 odsto) i Turskoj (27 odsto).

Za većinu roditelja (64 odsto), jedna od tri glavne želje koje bi poželjeli svom djetetu kad poraste je “da bude srećno”. Ispunjenje te želje je posebno važna za francuske roditelje (86 odsto), kanadske (78 odsto), britanske i australijske (77 odsto) i američke (72 odsto).

U mnogim zemljama, zdravlje je važnije od sreće. Tako u Kini, 72 odsto roditelja želi da im dijete prije svega “bude zdravo”, a tek onda da “bude srećno u životu”.

“Da zarađuje dovoljno za pristojan život” najvažnije je za roditelje u Francuskoj (60 odsto).

Roditelji u Meksiku (52 odsto) i Indiji (51 odsto), pak, najviše prednosti daju “uspjehu u karijeri”, što je želja koju naročito ističu roditelji u zemljama u razvoju, a daleko manje u bogatim državama u kojima je najvažnije da djeca “ostvare svoje potencijale”.

I dok devet od deset roditelja u Indiji, četiri od pet u Arapskim Emiratima i dvije trećine u Meksiku, Indoneziji i Maleziji smatra fakultetsko obrazovanje neophodnim, taj procenat je daleko manji u Australiji i Velikoj Britaniji (14 odsto) i Kanadi (24 odsto).

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zanimanja-koja-roditelji-zele-svojoj-djeci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])