10 najopasnijih zanimanja na svijetu

Objavljeno: 22. 7. 2015 u 18:59h

Da li se osjećate sigurno na poslu? Američka administracija za bezbjednost i zdravlje objavila je da gotovo 4.600 radnika tokom 2013. preminulo na svom poslu.
To je oko 12 radnika svaki dan!

Ipak, to je daleko od 1970. godine kada je na dan umiralo 38 radnika. Posljednji podaci pokazuju da je ovo druga godina sa najmanje smrtnih ishoda od kada se prikupljaju podaci od 1992. godine.

Neki poslovi sa sobom nose i opasnost, pa je to i glavni njihov opis.

Ovo je 10 najsmrtonosnijih poslova u Americi i prognoza njihovih zarada do 2020. godine.

1. Piloti – stalno odgovorni za život i bezbjednost drugih. Takva odgovornost zahtjeva visoke mjere opreza na poslu, što dovodi do stresom izazvanih problema kao što je nesanica. Kao problem mogu se javiti venske tromboze kao i rak kože. Prosječna godišnja plata 98.410 dolara – rast 1 odsto.

2. Čuvar životinja – Biro za statistiku pokazuje da je 63 odsto smrtnih slučajeva i 12.500 nefatalnih povreda posljedica životinja. Ljudi koji rade sa velikim životinjama kao što su konji, goveda, konstantno su izloženi opasnosti. Velike životinje su brze i moćne i nepredvidive naročito kada se radi o njihovoj teritoriji i potomstvu. Prosječna godišnja plata 19.970 dolara – rast 15 odsto.

3. Građevinski radnici – Više od 20 odsto smrtnih slučajeva zabilježena je u ovom poslu. Vodeća ili „četiri fatalna“ uzroka smrtnosti građevinskih radnika su padovi, zaglavljivanje u objektu, strujni udar i zaglavljivanje između objekata. Ova četiri uzroka dovode do 60 odsto smrtnih slučajeva na terenu. Prosječna godišnja plata 29.160 dolara – rast 25 odsto.

4. Medicinski tehničar u hitnoj pomoći – Dok spasavaju tuđi, često su izloženi opasnosti da ugroze svoj život jer prevoze i teško povrijeđene i bolesne. Osoblje SAD hitne pomoći imalo je procenat od 12 odsto stope smrtnosti na 100.000 radnika, dvostruko veći od nacionalnog proseka. Uzroci: sudar vozila 31 odsto, incidenti u vazdušnom saobraćaju 12 odsto, posjekotine ili zarazne bolesti. Prosječna godišnja plata 31.020 dolara – rast 23 odsto

5. Vojno osoblje – Oni su stalno izloženi opsnosti, kako prilikom raspoređivanja u ratnim zonama, učešća u humanitarnim misijama, tako i ukoliko rade pored velikih, smrtonosnih mašinerija. Moraju da se nose i sa stresom zbog stalne nesigurnosti i neizvjesnosti u svom poslu. I u penziji, suočavaju se sa psihičkim oboljenjima. Prosječna godišnja plata 21.664 dolara

6. Vatrogasci – Živjeti život tako što ulazite u vatru umjesto da od nje bježite najbolje opisuje ovaj posao. Prema prošlogodišnjim podacima 64 vatrogasca umrlo je tokom svoje dužnosti, a iznenadni srčani udari čine više od polovine tih smrtnih slučajeva. Tokom 2013. ranjeno je skoro 66.000 vatrogasaca, a neke od povreda su opekotine, bolovi, uganuća, posjekotine. Prosječna godišnja plata 45.250 – rast 7 odsto.

7. Vozači kamiona – 756 vozača poginulo je tokom svoje radne dužnosti u 2012 godini, dok je povrijeđeno više od 65.000. Stopa teških i lakših povreda kamiondžija bila je veća od nacionalnog presjeka. Rizici su veliki u odnosu sa drugim vozačima, a opasnost dolazi i popravkom vozila na terenu, dugih sati vožnje, mete su fizičkog nasilja posebno ako nose vrijednu pošiljku. Prosječna godišnja plata 38.200 dolara – rast 11 odsto

8. Drvosječe – Pored velikog broja povreda motornom testerom i ostalim mašinama, drvosječe se suočavaju sa težinom pada, valjanja i klizanja balvana. Drvna industrija u 2013. godini prijavila je 62 smrtna slučaja. Prosječna godišnja plata 33.630 dolara – rast 9 odsto

9. Čuvari u zatvoru – Rad sa nedavno uhapšenim osobama, kao i ljudima koji čekaju na suđenje il iizdržavanje zatvorske kazne samo je deo njihovog posla. Ovi radnici imaju najveći procenat povreda u odnosu na sve radnike u Americi. Skoro 40 odsto povreda je došlo prilikom napada, sukoba sa zatvorenicima i drugim vrstama nasilja. Prosječna godišnja plata 48.190 dolara – rast 1 odsto.

10. Policija – Opasnosti policijskog rada su očigledni i poznati. 126 federalnih, državnih, lokalnih, teritorijalnih oficira ubijeni su na dužnosti u 2014. godini. Oko 900.000 policajaca se svakodnevno suočavaju sa opasnostima rizikujući svoj život. Prosječna godišnja plata 56.980 dolara – rast 5 odsto

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/10-najopasnijih-zanimanja-na-svijetu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])