Na kojim sjedištima u avionu je najbolje sjediti u slučaju pada?

Objavljeno: 30. 6. 2015 u 12:05h

Zahvaljujući novinarima lista “Tajm“, koji su obradili podatke iz vazduhoplovnih nesreća u zadnjih 35 godina (sveukupno o 17 nesreća od 1980. godine u kojima je bilo poginulih i preživjelih), eto informacije koju nije na odmet znati ukoliko često letite…

Naime, zaista postoje mjesta koja su, statistički gledano, sigurnija od ostalih i koja je mudro rezervisati.

Ta se sjedišta nalaze u srednjim redovima zadnjeg dijela aviona, dok najmanje šanse da će preživjeti imaju putnici koji se nalaze uz prolaz u srednjem dijelu.

“Analiza je pokazala da je stopa smrtnosti u zadnjem dijelu aviona 32 odsto, u srednjem 39 odsto, odnosno u prednjem dijelu aviona 38 odsto”, navodi se u tekstu.

“Dalje, ako još u obzir uzmemo i redove, stopa smrtnosti je najmanja (28 odsto) ako je sjedište u sredini u zadnjem dijelu aviona, a najveća ukoliko se nalazite uz prolaz u sredini aviona (44 odsto)”, otkrili su u članku novinari “Tajma“ i dodali:

“Naravno, hoćete li preživjeti zavisi najviše od okolnosti koje su zadesile avion, a mnogi će vam stručnjaci reći i to da zapravo nema veze gdje sjedite. I to je tačno jer su činjenice otkrile da su nakon pojedinih nesreća preživjeli sjedili u različitim dijelovima aviona”, dodali su novinari i napomenuli da je njihov zaključak ipak samo izveden iz statističke obrade.

Govoreći o statistici, u zaključku teksta istaknimo da je avion još uvijek ubjedljivo najsigurnije prevozno sredstvo te da su šanse da ćete u njemu poginuti su jedan prema osam hiljada!

Upravo zato avion nije razlog za brigu posebno ako to uporedite s vožnjom u automobilu jer su šanse da ćete u njemu stradati čak 1:112.

Video prilog lista “Tajms” možete pogledati ovdje.

Izvor: dnevnik.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/na-kojim-sjedistima-u-avionu-je-najbolje-sjediti-u-slucaju-pada/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])