Kako preživjeti u slučaju pada lifta (Video)

Objavljeno: 20. 5. 2015 u 15:30h

Istraživači iz MIT Centra za Biomedicinski Inženjering otkrili su najbolji način da preživite ako se ikada nađete zaglavljeni u liftu koji pada…

Sasvim je normalno da se osjećate nelagodno u liftu. Ali obzirom kako često koristimo lift, vrlo je nezgodno ako imate fobiju. Srećom, smrtni slučajevi prouzrokovani nesrećom u liftu su izuzetno rijetki.

Ipak, istraživači iz MIT Centra za Biomedicinski Inženjering otkrili su najbolji način da preživite ako se ikada nađete zaglavljeni u liftu koji pada. Mnogi od nas se svakodnevno voze liftom. Ali iako nam vožnja liftom predstavlja rutinu, često razmišljamo šta bi se moglo desiti dok se penjemo na visinu od nekoliko desetina ili nekoliko stotina metara. Šta bi se desilo kada bi vam se strahovi obistinili? Instinktivno biste se sagnuli i savili koljena, očekujući udar. Ali snažna sila gravitacije bi vam onemogućila da održite težinu sopstvenog tijela. Prema istraživanju naučnika iz MIT Centra za Biomedicinski Inženjering, da biste uvećali šanse da preživite pad lifta, morate leći na pod, na sredinu lifta, jer ćete tako ravnomjerno rasporediti težinu tijela i i maksimalno rasporediti silinu udarca po površini tijela.

Ali prije nego što počnete uvježbavati ovo ponašanje za slučaj pada lifta, znajte da su fatalne nesreće uzrokovane padom lifta veoma rijetke. Vjerovatnoća da će se to desiti je 0,00000015%. Većina nesreća uzrokovana je pokvarenim vratima, zbog čega se ljudi zaglave ili propadnu u prazan lift.

Vjerovatnoća da ćete pasti niz stepenice je 60 puta, a na pokretnim stepenicama 15 puta veća od vjerovatnoće da će lift pasti. Tako da je vožnja liftom, zapravo, najsigurnija opcija.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/kako-prezivjeti-u-slucaju-pada-lifta-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])