Neki manje poznati detalji filma “Ko to tamo peva” (Video)

Objavljeno: 13. 4. 2015 u 14:17h

Mislili ste, ako znate skoro svaki drugi dijalog iz kultnog ostvarenja Slobodana Šijana i Dušana Kovačevića “Ko to tamo peva” (1980), da sve znate o ovom filmu?

E, pa griješite. Pored čuvene: “Vozi, Miško”, konduktera firme “Krstić” (Pavle Vuisić), nadaleko čuvene replike naturščika Stanojla Milinkovića:”Decoooooo… Buši, buši!” i bez premca najcitiranijeg Vuisićevog komentara koji prati “šumsku akciju” mladog bračnog para (Nede Arnerić i Slavka Štimca): “I tata bi, sine”, evo još nekih detalja kojima bi i zvanično mogli da ponesete titulu – pravog poznavaoca ovog ostvarenja.

Naime, u javnosti je malo poznato kako je po mnogima najbolje ostvarenje svih vremena u srpskoj kinematografiji prvobitno trebalo da izgleda.

Tajnu je s ekipom “Telegrafa” podijelio ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade književnik Filip David, koji je sarađivao na scenariju za film “Ko to tamo peva”, s režiserom Slobodanom Šijanom i scenaristom Duškom Kovačevićem.

Prema njegovim riječima, u prvoj verziji ovo ostvarenje zamišljeno je kao TV drama. Režija je bila povjerena Goranu Paskaljeviću (umjesto Slobodanu Šijanu), a glavna uloga Miji Aleksiću (umjesto Pavlu Vuisiću).

“Na sam dan snimanja Mija Aleksić je obavijestio redakciju Dramskog programa da se ne osjeća dobro i da ne može da snima, te je snimanje otkazano”, počinje priču za David, dodajući da se tek u međuvremenu za ovu TV dramu zainteresovao Šijan.

“Šijan je potom predložio da bude proširen scenario i snimljen film. ‘Centar film’ je prihvatio ponudu i tako je, sticajem okolnosti, nastalo kultno ostvarenje “Ko to tamo peva”.

Ostaje da vas pitamo možete li da zamislite da u ovom kultnom ostvarenju umjesto Pavla autobus vozi Mija Aleksić i da izgovara ono čuveno: “Vozi, Miško”?

Možete li da zamislite ovo ostvarenje bez autorskog pečata Slobodana Šijana, a u stilu Gorana Paskaljevića ili da je rađeno daleko “skromnije” kao TV drama?

I da ne zaboravimo: da li bi vam se i ovako podjednako sviđalo?

https://youtu.be/rkY2Eq9lco8

Izvor: telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/neki-manje-poznati-detalji-filma-ko-to-tamo-peva-video/||claudebot