Meteor napravio spektal na nebu (Video)

Objavljeno: 17. 2. 2015 u 15:11h

Razne nijanse narandžaste, plave i bijele boje obasjale su nebo nad Novim Zelandom praćene serijom jakih eksplozija.

2390075254e33238e140f003132014_orig

Lokalni stručnjaci smatraju da je ova eksplozija vjerovatno posljedica raspada meteora.

Korisnik YouTubea Josh Sherbone zabilježio je pravi nebeski spektakl iz svog automobila u Taurangi.

Noel Manford iz Palmerston astronomskog društva rekao je da je meteor najvjerovatnije bio veličine loptice za kriket i putovao brzinom od oko 144.000 kilometara na sat.

“To se vjerovatno odlomilo prilikom sudara dva asteroida prije više miliona godina, a zatim lutalo Sunčevim sistemom, dok nije napravilo spektakl na nebu iznad Novog Zelanda”, kaže Manford.

Seizmolog Lara Blend iz istraživačkog institutta GNS Science rekla je da je detonacija od raspada meteora blago potresla tlo na oko 14 sekundi.

Astronom Grant Kristi koji je i sam vidio neobičan prizor vozeći se automobilom, procjenjuje da je meteor eksplodirao na oko 30 kilometara nad zemljom i da je putovao “30 puta brže od najbržih metaka”.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/meteor-napravio-spektal-na-nebu-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])