Otkrivamo tajne savršenog pire krompira

Objavljeno: 6. 11. 2014 u 18:51h

Volite pire krompir,ali nikako ne može da uspije kako treba.

pire

Ovo je pet malih trikova kako da napravite savršen pire.

1. Izaberite pravi krompir

Pire pravite od krompira koji imate pri ruci – mladi ili stari, bijeli ili crveni vama je apsolutno svejedno.

Za pripremu pirea od krompira trebaju vam plodovi s visokim procentom skroba – tzv. brašnasti krompiri koji su savršeni za gnječenje.

2. Narežite krompir na kocke

Krompir kuvajte u kori, ili cijele oljuštene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuvoa krompir potrebno vam je minimalno sat i po vremena, obično usred kuvanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja.

Oljuštite i operite krompir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuvali u isto vrijeme. Pustite da se krompiri kuvaju dok ne počnu da se raspadaju.

3. Ručno gnječite krompir

Mislite da ćete nedovoljno skuvani krompir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete da napravite jednom krompiru. Blender će, naime, krompir pretvoriti u lepljivu masu nalik na lijepak, koju nije ugodno ni gledati ni jesti.

Krompir ocijedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kom se kuvao. Na niskoj vatri „dehidrirajte“ krompir od ostatka vlažnosti, pa varjačom počnite lagano da miješate i gnječite masu. Potom masu pretvorite u pire uz pomoć kašike za krompir.

4. Darežljivo s mlijekom

Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krompir stavljaju minimalno mleka, pavlaku za kuvanje i maslac, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo „drven“.

Ugrijjte mlijeko ili pavlaku za kuvanje pa ga obilno prelijte preko krompira. Na laganoj vatri i uz pomoć varjače nježno miješajte dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krompir će popiti sav „višak“ mlijeka.

5. Dodajte začine

Vaš pire krompir ima vrlo neutralan i vodenast ukus.

Ne plašite se da dobro začinite krompir solju i biberom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput naseckanog peršuna ili vlašca. Završite kuvanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti ukus vašeg priloga.

Izvor: Receptinadlanu

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/otkrivamo-tajne-savrsenog-pire-krompira/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])