Milion evra za violinu sa Titanika

Objavljeno: 20. 10. 2013 u 09:34h

Violina šefa orkestra na Titaniku, napravljena od ružinog drveta, prodata je u subotu za 900.000 livri, ili 1,063 miliona evra, objavila je aukcijska kuća Henry Aldrigde&Son, koja se nalazi u jugozapadnoj Engleskoj.

Violina je bila procijenjena na 200.000 i 300.000 livri (između 236.000 i 354.000 evra) iako je njeno stanje odražavalo njen “burni život, sa znacima restauriranja i velikim rupama na tijelu violine”, saopštila je aukcijska kuća.

Violina je pripadala Wallacu Hartleyu, šefu malog orkestra na Titaniku koji se proslavio svirajući sve dok brod nije potonuo u Atlantiku u aprilu 1912.

Poklonila mu je njegova vjerenica Maria Robinson i na njoj je srebrena pločica na kojoj se još može pročitati: “Za Wallysa, povodom naše vjeridbe. Maria”.

Ova prodaja predstavlja rekord za neki predmet sa Titanika. Prethodni rekord je držao jedan nacrt broda od oko 10 metara širine, koji je korišten u istrazi poslije brodoloma 1912. godine, a prodat je prije dvije godine za 259.000 evra.

Izvor: Agencije

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/milion-evra-za-violinu-sa-titanika/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot