Godišnjica smrti čuvenog gitariste

Objavljeno: 18. 9. 2012 u 14:04h

Džimi Hendriks (James Marshall Hendrix), na današnji dan, 18.9.1970., u 27 godini života, iznenada je preminuo.

Prošle su već 42 godine od smrti rokenrol legende Džimija Hendriksa. Osamnaestog septembra 1970. godine najčuveniji rok gitarista 20. vijeka Džimi Hendriks (Jimi Hendrix), umro je u 27. godini života.

On je jedan od najistaknutijih članova takozvanog Kluba 27, u koji su obožavaoci širom svijeta svrstali muzičare koji su prerano, sa 27 godina, završili svoj životni put.

Rođen je kao Džoni Alen Hendriks, bio je američki muzičar i kulturna ikona. Smatran je najuticajnijim i najtalentovanijim gitaristom u istoriji rok muzike. Za mnoge, Džimi je bio gitarski genije.

Iako njegova solo karijera, od izlaska prvog singla 1966. pa sve do smrti 1970. traje svega četiri godine, priča o njegovoj muzičkoj karijeri započinje mnogo ranije. Još od malih nogu zanimao se za gitaru, pa je i prve akorde naučio prije nego što je krenuo u školu.

Uticaj na malog Džimija imao je Al Hendriks, njegov otac koji je svojim blues i jazz kolekcijama ploča stvorio prve uzore kao što su legende Howlin’ Wolf, Muddy Waters, B.B. King, Robert Johnson…

Primijetivši veliko zanimanje za muziku Al je napravio i drugi veliki korak u Džimijevom putu prema legendi, s petnaest godina kupio mu je električnu gitaru. Gitara je bila za dešnjaka, a kako je Džimi bio ljevak prilagodio ju je sebi.

Sa 16 godina, u srednjoj školi, osnovao je svoj prvi bend. Hendriks bez gitare nije bio Hendriks, toliko je vremena provodio s njom da su se stopili jedno s drugim.

Zbog vojne obaveze 1961. godine prijavio se u vojsku, a već sljedeće godine otpušten je iz vojske radi teške povrede, koja je uslijedila nakon skoka s padobranom. Nakon povratka iz vojske započeo je muzičku karijeru.

Oko njegove smrti stvorilo se dosta spekulacija. Zna se da je noć proveo sa djevojkom Monikom Daneman i da je pred spavanje popio mješavinu tableta za spavanje i vina što je prouzrokovalo povraćanje u snu i gušenje. Takođe se spekuliše da ga je ubio menadžer, jer je htio njegovo životno osiguranje.

Posljednje riječi Džimija Hendriksa koje je napisao noć prije smrti bile su: “The Story Of Life Is Quicker Then The Wink Of An Eye The Story Of Love Is Hello Goodbye Untill We Meet Again”.

Džimi Hendriks je sahranjen na “Grenwood Memorial” groblju u Rentonu, predgrađu Sijetla, država Vašington, SAD.

On je uveden u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih. Njegova zvijezda na Holivudskom prolazu slavnih postavljena je 1994. godine.

Džimi je bio karakterističan po svojoj frizuri, sviranju gitare iza leđa, između nogu, ležeči na leđima uz mnogo skandaloznih vizuelnih efekata. Gradio je karijeru na kontroverzan način.

Hendriksov nastup sa grupom “Experience” na jednom koncertu u Americi ostao je upamćen po tome što je Džimi svirao gitaru zubima, a zatim je polio benzinom i zapalio…

Svirao je i na metli

Postoji jedna anegdota koja je nagovještavala Džimijevu zaljubljenost u sviranje. Džimi je po svojoj sobi ludovao i zamišljao da svira gitaru kada mu je došao otac s metlom i rekao da pospremi sobu. Otac je otišao misleći da će sin napraviti kako mu je rekao, ali kada se vratio našao je Džimija kako spava s metlom preko sebe, kao da drži gitaru.

Probudio ga je i upitao “Šta si radio?”, a Džimi mu je odgovorio “Svirao sam metlu!”.

Uskoro Džimijev hologram

Legendarni Džimi Hendriks našao se na vrhu liste muzičara koje bi uz pomoć holograma trebalo vratiti na scenu, objavio je 26. aprila američki časopis “Rolling Stone”.

Hendriksa je izabrao veliki broj čitalaca tog časopisa, uz komentar da bi 3D hologram morao biti savršeno izrađen, ne bi li ličio na Hendriksovo muziciranje iz najboljih dana.

http://www.youtube.com/watch?v=ahXTw_v96ek&feature=colike

Izvor: Novi talas/vesti-online

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/godisnjica-smrti-cuvenog-gitariste/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])