Put u dobra stara vremena

Objavljeno: 12. 3. 2012 u 11:55h

Sjećate li se dobrih starih vremena?

Siguran sam da među vama ima jako mnogo onih koji su, kao i ja, i dalje u duši djeca. Djeca koja nikada neće odrasti, i koja se rado prisjećaju bezbrižnog djetinjstva obilježenog raznim igrama kao što su žmira, ganja, kobila, klikeri, pola-cijelolastiš. Djetinjstva u kojem su se gledali Tom i Džeri, Evoksi, Nindža Kornjače, Medvjedići dobrog srca

Nindža kornjače

Mnogi od nas bi se rado vratili u taj period, a posebno kada vidimo današnje mlade koji od svega toga znaju samo za kompjuter i Facebook.

Stripovi

Neki su otišli korak dalje. Sva svoja lična sjećanja, nostalgiju i osjećanja odlučili su podijeliti sa svima i osnovali sajt koji nosi naziv DOBRA STARA VREMENA. Oni su Dušan Ćuća i Vlada Bijanić.

Evoksi

Dušan je godinama skupljao svoje omiljene crtane filmove koje je postavljao na jednoj Facebook grupi, a kada je vidio da to neće biti dovoljno, odlučio je oformiti svoju.

“Ideja ja bila da prikupimo i stavimo na jedno mjesto sve ono što obuhvata period našeg djetinjstva”, kaže Dušan.

Tako se rodila Facebook grupa “dobra stara vremena”, a nešto kasnije je došao i web sajt.

“Kada smo osnivali sajt nismo imali neke konkretne planove sem da ljude oraspoložimo, prikažemo im to što imamo i vratimo ih u to neko bolje vrijeme. Naš cilj je bio da ih podsjetimo kako se nekada živelo i šta se gledalo na našim televizijama, a mlađe generacije koje za to nikada nisu ni čule, upoznamo sa tim periodom.”

Grupa okuplja preko 25.000 ljudi različitih godina, vjera i nacija, koji se žele prisjetiti tog boljeg vremena. Nevjerovatan broj slika koje ćete naći na istoj grupi izvući će vam osmjeh ali i sjetan pogled dok ih budete gledali. Mikijev almanah, kliker troperac, drveni autić, sega-mega, kinderlada, Zagor, Komadant Mark, samo su neke od slika koje možete pronaći u ovoj grupi. Međutim, to je samo početak. Želite pogledati Bolji život, Otpisane, Pop Ćiru i pop Spiru, Top listu nadrealista, reklame iz tadašnjeg vremena, muzičke spotove, pogledati neku od utakmica Jugoslavije i njenih klubova ili pogledati neku od emisija kao što su Kocka, kocka, kockica, Otvori prozor ili Na slovo na slovo, e onda ste zaista na pravom mjestu!

Pitate se odakle im sav taj materijal?

“Što se materijala tiče, ja ga sakupljam već godinama i čuvam u svojoj arhivi te sam tako došao na ideju da ga prikažem i drugima. A ono što ni ja sam nisam imao, drugi su se ponudili da nam daju, tako da je naša arhiva iz dana u dan sve veća”, objašnjava Dušan.

Uz Vladu, koji je zadužen za kompletan tehnički dio sajta i Dušana koji je došao na ovu ideju, povratak kroz vrijeme je zagarantovan.

Ono što im dodatno ide na čast je da oni sve to rade upravo iz ljubavi. Nema finansijera koji bi sve to “pogurali”, niti zarade. A da su nostalgičari, u to ne treba ni sumnjati.

“Malo je reći da smo nostalgičari. Da postoji neka krupnija riječ od toga i ona bi bila nedovoljna da opiše našu ljubav prema tim vremenima.”

Kroz tekst je prikazano nekoliko stvari koje čine grupu i sajt, a na vama je da otkrijete ostalo. Možete se jednostavno zabaviti, prisjetiti, nasmijati, ali i naučiti svoje dijete mnogim stvarima koje smo i mi kao djeca učili iz tadašnjih dječijih emisija. Uz sve to, dajte im da i oni osjete čar gledanja normalnog, nenaslilnog crtića koji će ih do suza nasmijati, a uzgred će nešto i da nauče.

Toliko od mene za sada, a vi sjedite u ovaj “vremeplov”, pa se vidimo u dobrim starim vremenima.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/put-u-dobra-stara-vremena/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])