Hranom protiv bolesti

Objavljeno: 29. 1. 2015 u 21:02h

Mnoge namirnice koje svakodnevno koristimo u kuhinji sadrže hranljive materije čije dejstvo može da olakša neke zdravstvene probleme – od suvog grožđa za visok pritisak do bosiljka za stomačne tegobe i čaja od kamilice za gorušicu.

hrana

Doktor Petar Borović ističe da je neophodno hranu koristiti kao lijek ukoliko želimo da pojačamo imunitet i sačuvamo organizam od različitih oboljenja.

“Dolazi vreme epidemija i da bismo pojačali imunitet treba nam cink kojeg ima u grašku i boraniji i vitamin B3 kojeg ima u dunji. Za čišćenje krvnih sudova  treba jesti soju, žitarice i lešnik koji sadrže fosfolipid lecitin. Lecitin deluje povoljno na nervni sistem, na regulaciju funkcije srca i krvnih sudova, a podstiče i podizanje imuniteta. Paradajz sadrži likopen koji štiti od raka dojke, raka prostate i raka debelog creva, a maksimum dobijamo ako ga prelijemo maslinovim uljem. Zdravlje zuba je veoma važno za sve organe. Kada je zub pokvaren bakterije se u njemu brzo razmnožavaju i putem krvi mogu da se rašire po celom organizmu. Za jake i zdrave zube dobro je jesti banane koje su bogate fluorom. Kuvano žito smanjuje nervozu i olakšava učenje i pamćenje, a cvekla je dobra za krv, posebno kod anemičnih osoba”, nabraja dr Borović, piše Blic.

Muči vas visok krvni pritisak? Grickajte suvo grožđe.

Pola šake suvog grožđa sadrži gram vlakana i 212 miligrama minerala potasijuma, koji uspješno snižava hipertenziju. Brojna istraživanja pokazala su da polifenoli iz grožđanih derivata kao što su suvo grožđe, vino ili sok čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova, istovremeno snižavajući krvni pritisak.

Patite od zatvora i nadutosti? Popijte čašu jogurta.

Čaša jogurta sa živom kulturom (korisnim bakterijama i gljivicama) poguraće hranu kroz vaš digestivni trakt. Korisne bakterije iz jogurta naročito olakšavaju varenje pasulja i mliječnih laktoza, koje mogu da izazovu gasove.

Muče vas stomačne tegobe? Dodajte bosiljak u salatu.

Istraživanja pokazuju da eugenol, glavni sastojak bosiljka, otklanja bolove, mučninu, grčeve ili dijareju, jer uništava bakterije kao što su salmonela i listerija. Eugenol tako snažno djeluje na probavni trakt da će grčevi nestati kao rukom odneseni. Isjeckani svježi bosiljak možete dodati u sos i salatu.

Imate problem sa čirom na želucu? Narendajte kupus.

Jedno istraživanje iz 2002. godine pokazalo je da sulforafan, jedan od glavnih sastojaka kupusa, uništava bakteriju helicobakter pilori, glavnog izazivača čira na želucu i crijevima, ali i sprečava rast već postojećeg čira na želucu. Sa samo 34 kalorije po porciji, kupus nas snabdijeva sa čak 75 odsto dnevne doze vitamina C.

Ne možete da zaspite? Večerajte ćuretinu.

Porcija od 100 grama ćuretine sadrži skoro cijelu potrebnu dnevnu dozu triptofana koji pomaže produkciju serotonina i melatonina – hormona koji regulišu spavanje. Studije pokazuju da ljudi koji pate od nesanice imaju manjak triptofana u organizmu.

Muči vas kamenac u žuči? Jedite pšenicu.

Pšenica sadrži pregršt vitamina, minerala i mikroelemenata, te je zato preporučljiva u ljudskoj ishrani. Bogata je biljnim vlaknima koji pospješuju i regulišu rad crijeva, pogotovo ako se koriti cijelo zrno pšenice. Pšenična vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni sistem i redukuju lučenje žučnih kiselina, a zna se da prevelike količine podstiču rast kamenca. Takođe povoljno utiču na snižavanje masti u krvi, triglicerida, kao i u liječenju holesterola.

Iritira vas gorušica? Popijte čaj od kamilice.

Kamilica olakšava probleme sa varenjem, grčeve i gasove. Dvije kašičice kamilice potopite u šolju vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Da biste se u potpunosti riješili gorušice pijte nekoliko šolja kamilice na dan.

Muče vas hemoroidi? Počastite se smokvama.

Tri grama dragocjenih vlakana iz četiri suve smokve pomoći će vam da imate meku i redovnu stolicu. Ako ih budete redovno jeli, nećete više imati problema sa hemoroidima. Smokve vam takođe obezbjeđuju i 5 odsto dnevnih potreba kalijuma i 10 odsto mangana.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/hranom-protiv-bolesti/||claudebot