Zašto treba piti više vode

Objavljeno: 26. 1. 2015 u 10:38h

Istraživanja pokazuju da je 80 procenata ljudi na cijelom svijetu dehidrirano, a kao glavni razlog se navodi konzumiranje pića sa kofeinom, poput kafe i čaja, koje uzrokuju gubitak tečnosti.

Screenshot_2

Detoksikuje bubrege i jetru i izbacuje toksine iz tijela

Konzumiranje vode je neophodno za pravilan rad probavnog sistema i apsorpciju hranljivih materija, kao što su vitamini, minerali i ostale materije koje naše tijelo dobija iz hrane koju jedemo. Jedna od najvažnijih dobrobiti unosa vode u organizam jeste i detoksifikacija bubrega i jetre, kao i izbacivanje toksina i otpada iz tijela.

Stabiluzuje krvni pritisak

Unošenjem vode u organizam možete da stabilizujete krvni pritisak, ali i da podstaknete proces ozdravljenja ćelija zahvaćenih karcinomom.

Pomaže oboljelima od dijabetesa

Kako bi se smanjila dehidracija krvnih ćelija kod dijabetičara, koji imaju visok nivo šećera u krvi, takođe je veoma važno da piju dovoljno vode. Zato se bolesniku kada dođe u bolnicu u stanju ketoacidoze, prije svega daje infuzija kako bi se smanjila dehidraicija.

Održava fit liniju

Voda pomaže u mršavljenju, budući da prirodno smanjuje apetit, pomaže u sprečavanju prejedanja i održava odgovarajući težinu. Zato doktori često kažu da kada ste gladni, vaše tijelo u stvari traži vodu, a ne hranu.

Prava dnevna doza

Vodu treba unositi često, ali u manjim količinama. Nutricionisti preporučuju da pijete 1, 5 – 2l vode dnevno. Ujutru prije fizičkih aktivnosti, nemojte da pijete previše vode.

Nemojte da čekate da dehidrirate, jer dehidracija može da rezultuje ozbiljnim zdrastvenim problemima, već svakokodnevno unosite dovoljnu količinu vode u organizam.

Izvor: menshealth.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zasto-treba-piti-vise-vode/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])