Ukusni đumbir i njegova ljekovita svojstva

Objavljeno: 22. 1. 2015 u 16:41h

Đumbir je cijenjen zbog svojih kulinarskih i ljekovitih svojstava, ali ovaj jak začin može takođe donijeti i neočekivane rizike za ljude sa određenim medicinskim problemima.

dh

Đumbir može smanjiti nadutost

Ako imate problema sa nadimanjem i gasovima, preporučljivo je da s vremena na vrijeme pijete čaj od đumbira. U Srbiji omiljenim jelima sa pasuljima moguće je dodati i komadiće đumbira kako biste umanjili eventualnu nadutost poslije obroka.

Đumbir ublažava bol

Studije pokazuju da uzimanje đumbira odmah po pojavi prvih simptoma migrene može da pomogne pri ublažavanju bola. Druge studije su pokazale da đumbir može pomoći pri liječenju artritisa. Ljudi sa osteoartritisom ili reumatoidnim artritisom trpjeli su manji bol i otoke kada su svakodnevno uzimali đumbir u prahu..

Đumbir može da vas (donekle) zaštiti od raka

Đumbir ima neke osobine koje su veoma poželjne u borbi protiv raka, pokazalo je nekoliko studija. U jednoj od njih istraživači su otkrili da đumbir izaziva umiranje ćelija raka jajnika. Druga studija je pokazala da suplementi sa korenom đumbira smanjuju upale u debelom crijevu.

Đumbir može da izazove komplikacije tokom trudnoće

Kada su u pitanju đumbir i trudnoća, studije su donijele mješovite rezultate. Neke od njih su isticale vezu između unosa đumbira i pobačaja i drugih komplikacija trudnoće, dok druge nisu našle ništa loše u konzumaciji đumbira za ublažavanje mučnine.

(Savetujemo da uvijek razgovarate sa svojim ljekarom prije uzimanja suplemenata ili lijekova za liječenje jutarnje mučnine.)

Đumbir može izazvati upalu usta

U botaničkoj medicini đumbir se smatra za “biljku zagrijavanja”, što znači da povećava temperatutu unutar našeg tijela generisanje više toplote. Ovo može izazvati zapaljenje usta i sluznice, što može biti iritantno. Ukoliko vam se stoga konzumiranje đumbira učini neprijatnim, ne insistirajte na njegovoj upotrebi.

Đumbir pomaže pri oslobađanju od mučnine

Sledeći put kad osjetite jaku mučninu, tokom borbe sa virusima ili pak tokom pojave morske bolesti , pokušajte da unesete đumbir u bilo kom obliku, jer je on kao sastojak u jelima ili lijekovima odličan u otklanjanju mučnine. Jedna studija čak je utvrdila da je za otklanjanje mučnine tokom vožnje đumbir podjednako efikasan kao skopolamina, i to bez pospanosti i drugih nuspojava .

Đumbir može smanjiti nivo šećera u krvi

Nova studija je pokazala da đumbir u prahu snižava nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Ako je ovo bitno za vas, pratite nivo svog šećera u krvi pažljivo i provjerite sa svojim ljekarom kako đumbir u vašem slučaju može da poboljša interakciju sa lijekovima.

Đumbir može da uspori zgrušavanje krvi

Jedna australijska studija je pokazala đumbir može da bude moćan antikoagulans, još efikasniji od aspirina. Nacionalni institut za zdravlje upozorava na negativne efekte konzumiranja đumbir dok je pacijent pod lijekovima za prorjeđivanje krvi, zbog povećanog rizika od modrica ili krvarenja. Ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate pomenute lijekove za prorjeđivanje krvi, trebalo bi da se klonite đumbira.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ukusni-dumbir-i-njegova-ljekovita-svojstva/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])