Najbolji lijek protiv depresije je u šumi

Objavljeno: 22. 1. 2015 u 21:23h

Najnovije britansko istraživanje otkriva pozitivan efekat zelenila na naše mentalno zdravlje.

šuma

Studija, objavljena u časopisu Landscape and Urban Planning, pokazuje da stanovnici Londona koji žive u ulici sa drvoredom konzumiarju mnogo manje antidepresiva u poređenju sa onima koji su okruženi hladnim betonom, piše 24sata.rs.

“Već je dokazano da prisustvo zelenih površina pozitivno utiče na naše raspoloženje. Samim tim je logično da imaju efekta i na upotrebu antidepresiva”, izjavio je dr Filip Rode za sajt Atlantiko.

Blizina neke zelene površine, bilo da je riječ o šumi, bašti, drvoredu ili parku, predstavlja značajan izvor sreće, jer ublažavaju sres od gradskog života.

Osim toga, ulice sa gušćim zelenilom su prijatnije za život, podstiču na bavljenje fizičkom aktivnošću i jačaju osećaj zajedništva, što pak sve pozitivno utiče na naše zdravlje.

Izvor: 24sata.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/najbolji-lijek-protiv-depresije-je-u-sumi/||claudebot