Anis lijek za kašalj, bronhitis i astmu

Objavljeno: 16. 12. 2014 u 19:28h

Izuzetno aromatična i veoma ljekovita biljka koja se koristi vijekovima.

lijek

Esencijalo ulje anisa sadrži između 80  i 90 odsto anetola, supstance koja olakšava disanje i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća. Anis je zato veoma efikasan i prijatan lijek za kašalj, bronhitis i astmu. Med sa esencijalnim uljem anisa preporučuje se djeci.

Pored djelovanja na organe za disanje, anis olakšava varenje, uklanja gasove i nadustost.

U kombinaciji sa kamilicom, lanenim sjemenom i krušinom preporučuje se onima koji pate od opstipacije.

Anis, komorač i kim podstiču lučenje mlijeka, pa narodni ljekari savjetuju dojiljama da piju pola litra čaja od anisa dnevno. Ovaj čaj je višestruko koristan jer, pored toga što povećava količinu mlijeka, olakšava grčeve bebama jer se spazmolitične supstance iz anisa prenose kroz mlijeko.

Zahvaljujući svom prijatnom mirisu, ali i antibakterijskim i antigljivičnim dejstvima esencijano ulje anisa često je sastojak vodica za ispiranje usta. Anis se preporučuje i protiv upala grla u kombinaciji sa žalfijom i crnim sljezom, a grickanje svježeg sjemena preporučuje se ljudima koji pate od neprijatnog zadaha iz usta prouzrokovanog poremećajem rada organa za varenje.

Naučnici su prije tri decenije primijetili da anis sadrži fitoestogene supstance, pa se zato ova biljka preporučuje ženama u menopauzi.

U kombinaciji sa kantarionom i hajdučkom travom koristi se i protiv bolnih menstruacija.

Anis je vjerovatno najbolje biljno rješenje protiv poremećaja seksualne želje kod žena. Iako sadrži supstance koje djeluju slično ženskom hormonu estrogenu, anis jača i seksualnu želju muškaraca, pa se u kombinaciji sa celerom koristi za jačanje potencije.

Kao i druge biljke iz porodice štitarica, posebno angelika i šargarepa, anis pomaže i ljudima koji pate od psorijaze.

Anis je izuzetno efikasna biljka za uklanjanje celulita. Ako pronađete preparat koji sadrži ekstrakt anisa, možete biti sigurni da je vjerovatno djelotvoran.

Anis je bezbjedna i veoma ljekovita biljka. Ipak, nemojte je koristiti u trudnoći ili ako pijete preparate koji sadrže gvožđe.

Izvor: Stvarukusa

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/anis-lijek-za-kasalj-bronhitis-i-astmu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])