7 ključnih razlika između rane trudnoće i PMS-a

Objavljeno: 31. 10. 2014 u 20:57h

Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo sa PMS-om, ali vrlo slični simptomi se pojavljuju i tokom rane trudnoće.

bolovi u stomaku

Hormoni u oba slučaja izazivaju promjene u tijelu, ali kako ih razlikovati?

Implantacijsko krvarenje

Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može zamjeniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Pojavljuje se od 6 do 12 dana od začeća, kada se embrion nastanjuje u zid materice materice i izaziva lagano krvarenje ispraćeno grčevima. S obzirom da svi simptomi ukazuju na menstruaciju, treba obratiti pažnju na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju znatno manja.

Osjetljivost grudi

Iako su osjetljive, grudi spadaju u najčešći simptom PMS-a, ali one su i prvi od simptoma trudnoće, kada u tom slučaju grudi postaju otečene, a auerole tamnije. Osim toga osjetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon nekoliko dana, već postaje sve učestalije.

Neuobičajen umor

Iscrpljenost tokom uobičajenih aktivnost, pojačana potreba za odmorom i učestali umor su neki od prvih znakova trudnoće. Oni se najčešće javljaju u prvom tromjesečju kada se tijelo navikava na nove promjene.

Čest odlazak do toaleta

Učestalo mokrenje koje nije ispraćeno grčevima i bolovima, kako to obično bude kada se radi PMS-u jedan je od simptoma trudnoće. To se događa zbog širenja materice, koja pritiska bešiku. Tokom trudnoće ijtelo prirodno proizvodi više tečnosti, tačnije javlja se potreba za tečnošću jer je žeđ pojačana.

Mučnina i preosjetljivost na mirise

Pojačana potreba za određenim ukusima, slanim ili slatkim, dobro je poznat simptom PMS-a, kao i osjećaj teškog želudca. Ali on nije jednak osjećaju mučnine koje prati povraćanje, naime takve nuspojave javljaju se ujutru i uveče, a dobro su poznate kao simptomi trudnoće.

Blaga vrtoglavica

Nagle vrtoglavice i osjećaj slabosti kod PMS-a se najčešće javljaju kao posljedice velikih bolova koji nestaju kada se ciklus završi. Ali ukoliko se takvi simptomi nastave duži period, a menstruacija je izostala, to ukazuje na trudnoću. Naime slabost uzrokuje širenje materice koja stvara pritisak u arterijama nogu i pad krvnog pritiska.

Povišena temperatura

Povišena temperatura tijela i česti naleti vrućine su najčešći simptomi rane trudnoće. Česta vrućina najčešće je ispraćena znojenjem i osjećajem nelagodnosti.

Izvor: Cosmopolitan

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/7-kljucnih-razlika-izmedu-rane-trudnoce-i-pms-a/||claudebot