Znate li kako cigarete utiču na vaš san?

Objavljeno: 24. 10. 2014 u 20:59h

Kada ste posljednji put spavali “kao beba”?

pusenje

Na kraju dugog i stresnog dana veselite se snu, no odspavate li svojih osam sati u komadu?

Iako je preporučeno trajanje sna relativno i zavisi od osobe do osobe, njemački su istraživači ustanovili kako su cigarete glavna prepreka čvrstom snu!

Naime, stručnjaci Medicinskog fakulteta Čariti Berlin proučavali su preko hiljadu pušača i isto toliko nepušača, s naglaskom na kvalitet njihovog sna. Ustanovili su kako jednu četvrtinu ovisnika o cigaretama mogu svrstati u kategoriju osoba koje imaju problematičan san, tj. vrlo vjerovatno pate od nesanice. Takođe, 17 posto pušača je spavalo kraće od šest sati.

Poređenja radi, samo sedam posto nepušača ima jednakih problema sa snom.

“Naše istraživanje ne može dokazati kako pušenje neposredno šteti kvalitetu sna, jer pušači mogu imati i druge navike koje ostavljaju trag na snu, primeric kasnonoćno gledanje televizije ili rijetko bavljenje sportom, ali ono je vrlo vjerovatno odgovorno zbog stimulišućeg dejstva nikotina na tijelo”, objasnio je dr. Stefan Kors.

Izvor: Prva.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/znate-li-kako-cigarete-uticu-na-vas-san/||claudebot