Ovo su najbolje namirnice protiv umora (Foto)

Objavljeno: 21. 10. 2014 u 11:42h

Ispostavilo se da kada ste umorni, bolje je da pojedete neku zdravu užinu, nego da uzmete energetski napitak. Donosimo vam spisak namirnica koje se preporučuju u takvim situacijama.

Lubenica

o2

Čak iako ste blago dehidrirani, može dovesti do toga da se osjećate maglovito i dehidrirano, kaže se u skorašnjim istraživanjima objavljenim u “Journal of Nutrition”. Svakako, možete se pobrinuti da požudno pijete vodu tokom cijelog dana, ali možete je nadoknaditi i putem hrane. Dobar ulog će biti bilo kakva vrsta dinje, a posebno lubenica jer u sebi sadrži 90 odsto vodenih sastojaka, koji sprečavaju dehidrataciju i dobar su izvor energije.

Mlijeko

o3

Sem što ćete nadoknaditi tjelesnu tečnost, mlijeko će dodatno obezbijediti i održavanje vaših elektrolita u fiziološkim granicama dok se znojite. Naravno, nudi i dio dnevne količine proteina i omogućava energetski obrt ugljenih hidrata. Članak objavljen u “Medicine & Science in Sports & Exercise”, kaže da čaša mlijeka pred spavanje obezbjeđuje dobar osjećaj u mišićima ujutru, jer pijenje kazeina (proteina iz mlijeka) tokom noći obezbjeđuje oporavak i rast mišića.

Ovsena kaša

o4

Kad se probudite, vozite se na malo goriva, tako da je prva stvar koju Vajt preporučuje za ujutru je ovsena kaša. Ovas sadrži kvalitetne ugljene hidrate koji su uskladišteni u tujelu glikogena i obezbjeđuju energiju za naš mozak i mišiće, kažu poznati njujorški nutricionisti.

Pasulj

o5

Vlaknima je potrebno više vremena da se razgrade, te tako obezbjeđuju produžen porast energije koji je obezbijeđen od ugljenih hidrata dugog trajanja. Pasulj je prepun kojekakvih kvalitetnih stvari. Vlakna takođe drže nivo energije na pravom mjestu u organizmu, jer pomaže regulaciju šećera u krvi i uopšte organizmu. Pasulj takođe sadrži magnezijum, koji pomaže vašem organizmu da se odmori i obnovi energiju, a na tijelu je da ga iskoristi i za obnovu enzima koji stvaraju energiju.

Lješnici, orasi

o6

Orasi su pakovanje vlakana i proteina u jednom, koji pomažu porast energije i pritom je drže na stabilnom nivou. Oni su takođe dobri za nadoknađivanje i podizanje količine energije poslije vežbanja. Pečeni, slani pistaći su prirodan način da se nadoknade elektroliti  (kao što su natrijum i kalijum) koji se gube tokom vježbanja, a koji vas ostavljaju sa osjećajem umora . Bonus im je to što imaju zdravu dozu magnezijuma u sebi.

Slatki krompir

o7

Kao dodatak dijeljenju na energetski stabilizirajuće visoko vlaknaste ugljene hidrate, slatki krompir će zauzeti visoko mjesto, prvo što sadrži četvrtinu potrebne količine kalijuma. Kalijum pomaže u održavanju normalno izbalansirane količine elektrolita što našem organizmu omogućava da bude maksimalno hidratisan. Još jedna korist od kalijuma je to što pomaže opuštanju organizma kao i snižavanju krvnog pritiska, pa smanjuje stres koji bi mogao prouzrokovati umor.

Jaja

o8

Jaja su odličan izvor energije, jer sadrže gvožđe, cink i veliku količinu proteina. Istraživanja iz 2009. godine kažu da su proteini značajni ne samo u izgradnji mišića i održavanja sitosti, već i za održavanje nivoa energije. 6g proteina iz jaja održava nivo šećera u krvi normalnim, a takođe i daje aminokiselinu Leucin koja je značajan faktor u sintezi mišića. U međuvremenu, vitamin B će pomoći vašem organizmu u produkciji energije.

Crni, zeleni čaj

o9

Šolja čaja sadrži aminokiselinu Teanin koja može poboljšati pažnju i probuđenost organizma, a takođe ćete dobiti i porast kofeina u maloj mjeri. Samo pazite da ih ne pijete pred spavanje, jer ukoliko oštetite kvalitet svog sna, osjećaćete se umorno.

Izvor: otkucajzdravlja.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ovo-su-najbolje-namirnice-protiv-umora-foto/||claudebot