8 namirnica koje možete jesti svakog dana

Objavljeno: 19. 10. 2014 u 10:06h

Spanać, jogurt, paradajz, borovnice… Danas vam predstavljamo osam namirnica sa kojima nećete pogriješiti ukoliko ih uključite u svakodnevnu ishranu, preporučuje HuffPost.

parada

Spanać

Zelen je i listast ali je pravo nutritivno blago. Poznat je po bitnoj ulozi u stvaranju mišića a bogat je i omega 3 masnim kiselinama kao i folatima koji pomažu u prevenciji bolesti srca, moždanog udara i osteoporoze.

Pokušajte da pravite salate sa spanaćem kao i da dodate spanać u jaja, pospete po pici i tome slično.

Jogurt

Razne kulture tvrde kako je jogurt njihov izum, ali niko ne pokušava da ospori njegove dobre strane. Fermentacijom se umnožava na stotine miliona probiotičkih organizama koji pomažu korisne bakterije u našem tijelu. Jogurt nam pojačava imunitet i štiti nas od raka. Nisu svi jogurti bogati probioticima, stoga provjerite da li u dekleraciji piše da je probiotik.

Paradajz

Važno je da dvije stvari znate o paradajzu: crveni je bolji jer je prepun antioksidansa likopena i obrađeni paradajz je moćan kao i svježi, jer je lakše za tijelo da apsorbuje likopen.

Studije su pokazale da ishrana bogata likopenom može da smanji rizik od raka bešike, prostate, kože i stomačnih klancera kao i da umanji šanse za srčane bolesti. Dnevno vam je potrebno 22mg likopena, što je približno osam čeri paradajza ili časa soka od paradajza.

Šargarepa

Većina crvenih, žutih i narandžastih voćki i povrćki su bogate karotenoidima – sastojcima koji smanjuju rizik od raka i upala ali i astme i reumatoidnog artritisa – međutim ni jedan se ne sprema lako i nije niskokaloričan kao šargarepa. Preporučena doza je pola šolje dnevno.

Borovnice

Ovo voće je markirano kao jedan od najvećih antioksidansa koje pomaže u borbi protiv raka, dijabetesa i svih degenerativnih promena mozga. Borovnice, bogate vlaknima, vitaminom A i C, pomažu kardiovaskularno zdravlje. Najbolje bi bilo uzimati jednu šolju svježih borovnica dnevno.

Crni pasulj

Pasulj je generalno dobar za zdravlje, ali nema boljeg za mozak od crnog pasulja. Ovaj pasulj je pun anticijana, antioksidansa koji se pokao odličnim za funkcije mozga. Ovaj pasulj je bogat proteinima, vlaknima ali nije kaloričan i mastan.

Orasi

Bogati omega 3 masnim kiselinama, čak bogatiji od lososa, bogat je antiupalnim polifenolima, više od vina, i raste na drvetu.

Ovas

Ovas, daleko najprihvaćenija zdrava žitarica, smanjuje rizik od srčanih bolesti. Bogati su ugljenim hidratima ali oslobađa šećera usporavaju vlakna a ovas je bogat i proteinima koji pomažu mišiće i daju energiju.

Izvor: B92.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/8-namirnica-koje-mozete-jesti-svakog-dana/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])