Kako vježbanje Pilatesa utiče na zdravlje starijih osoba!

Objavljeno: 18. 10. 2014 u 18:46h

Vježbanje je važno u bilo kojoj životnoj dobi, a kako starimo naše tijelo može imati velike koristi od dnevne doze zdravog pokreta koji utiče na poravnanje tijela.

pilates starije osobe

Kao što održavamo ličnu higijenu, pranje zuba ili ruku, tako je potrebno da se i vježbanjem očiste vitalni organi i podmažu zglobovi.

Skoro svaka druga žena ili svaki četvrti muškarac u dobi od pedeset i više godina pati od osteoporoze kuka, kičme ili preloma ruke. Zbog niske gustoće kostiju, faktori rizika su brojni. Ako ste starija osoba a niste bili sportski aktivni,  Pilates je odličan izbor za poboljšanje osnovne snage i  posturalnog poravnanja. Vježbanje Pilatesa jedan je od najboljih načina da starije osobe ostanu zdrave i u dobroj formi, i to najviše zbog kvaliteta pokreta, a ne broja ponavljanja. Naglasak bih stavila i na kontrolu disanja.

Mnogo oblika vježbanja može biti teško za tijela starijih osoba. Baš zbog toga Pilates sa starijim osobama se izvodi u sjedećem ili ležećem položaju, bez opterećenja na zglobove. Kako starimo sve više gubimo ravnotežu i koordinaciju. Pilates je idealan za razvoj ravnoteže, povećanje flekibilnosti i snage, smanjuje rizik od padova (što je čest slučaj kod starijih osoba), operacije koljena, kuka ili kičme. Oboljelim od osteoporoze će takođe pomoći jer Pilates tehnika povećava gustoću kostiju, jača ekstenzore mišića kičme koji imaju važnu ulogu u gravitaciji koja nas vuče u pogrbljeni položaj. Pomaže i kod proširenih vena, u borbi protiv svakodnevnih bolova u tijelu, spriječavanju artritisa i multiple skleroze.

Dajte svome tijelu snage da vas provede kroz svaki dan, i osjetite se zdravijim i snažnijim.

Izvor: Pilates.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kako-vjezbanje-pilatesa-utice-na-zdravlje-starijih-osoba/||claudebot