9 bespotrebnih briga koje vam uništavaju život

Objavljeno: 18. 10. 2014 u 11:26h

Svi imamo različite brige. Neki svoju zabrinutost pokazuju dok drugi kriju emocije. Možda je teško povjerovati, ali svi brinemo o skoro pa istim stvarima. To su, uglavom, budućnost, novčana stabilnost, veza, zdravlje… Ipak, ne trebate dozvoliti da strah i zabrinutost preuzmu vaš život, jer se to može odraziti na vaše zdravlje, kako na psihičko tako i na fizičko. Potrebno je da pronađete način pomoću kojeg ćete se ubijediti da vam pretjerana zabrinutost neće poboljšati kvalitet života. Pomozite svojoj podsvijesti da shvati istinu, jer ćete na taj način pomovo moći da živite normalan život. Evo i kako da to uradite.

zabrinutost4

Zabrinutost oko društvene nejednakosti

Jedna od prvih stvari koju trebate shvatiti jeste da život nije uvijek fer. Neki imaju milione, dok drugi žive na granici siromaštva. Ako društvena nejednakost stvara unutrašnje sukobe u vašem umu, potrebno je da promijenite način razmišljanja i da prestanete druge tretirati kao konkurenciju. Ipak, vi imate sve šanse i mogućnosti da se razvijate u različitim pravcima. Uvijek trebate vjerovati u svoje vještine i fokusirati se na željene rezultate. Ovakav način razmišljanja čini vas uspješnijima. Pored toga, pokušajte da smanjite komunikaciju sa ljubomornim osobama koje vaš život, na sve moguće načine, ispunjavaju negativnošću.

Želite da zaradite više novca i napredujete u karijeri

Ovo je jedan od široko rasprostranjenih ciljeva koji svako želi da postigne. Ne postavljajte sebi previše pitanja. Ona mogu samo poljuljati vaše samopouzdanje i navesti vas da posumnjate u svoje sposobnosti za uspjehom. Trebalo bi da vjerujete da ste inteligentni i dovoljno jaki da postignete bilo koji cilj i da zaslužujete najbolje. Važno je shvatiti da ciljeve trebate ostvarivati korak po korak. Preduzmite sve neophodne mjere kako biste unaprijedili svoju karijeru i povećali prihode. Zamislite svoj uspjeh i na list papira zapišite sve neophodne korake koji vam mogu pomoći da postanete još uspješniji.

Razmišljanje o finansijskim problemima tokom noći

Skoro svi imaju tendenciju da razmišljaju o finansijskim problemima prije nego zaspu. Ovakve misli mogu biti štetne, jer mogu izazvati nesanicu i druge vrste poremećaja spavanja. Najbolje je da o ovim problemima pričate sa osobom od povjerenja. Ona vam može pomoći ili dati koristan savjet kako da poboljšate svoju finansijsku situaciju. Mnogo je lakše pronaći rješenje za problem kada s nekim udružite snage.

Razmišljanje o negativnim ljudima

Često se dešava da negativne osobe ne ostavljaju vaš um na miru. Članovi porodice ili prijatelji takođe vas mogu “izbaciti iz takta”. Izbjegavanje komuniciranja sa osobama koje volite može biti teško, ali ako vas one redvno povrjeđuju, trebate preuzeti odgovarajuće mjere kako biste se zaštitili od negativnosti. Pokušajte da im pomognete, ali ne dozvolite da njihove riječi imaju negativan uticaj na vaš život. Mnogobrojni psiholozi preporučuju “okruživanje” pozitivnim ljudima koji cijene kvalitete, ali i mane. Pozitivno okruženje oslobodiće vaš um od anksioznosti.

Briga oko tjelesne težine

Ne postoje magične pilule koje će vaše tijelo učiniti savršenim. Imajte na umu da razne pilule za mršavljenje (koje se mogu naći, bukvalno, na svakom koraku) mogu uticati na rad vaših hormona kao i na cjelokupno zdravlje. Prekomjernu tjelesnu težinu možete izgubiti upražnjavanjem zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, ali je potrebno da ih redovno (svakodnevno) upražnjavate. Vodite zdrav način života i bićete ponosni na svoj izgled.

Briga o stvarima koje ne možete priuštiti

Svijet u kojem živimo pun je iskušenja. Mnogobrojni tržni centri nude izvanrednu robu. Nažalost, nekada niste u prilici da kupite ono što zaista želite. Veliki broj žena se osjeća depresivno zbog ove činjenice. Treba da razvijete moć volje i kontrole kada je riječ o nabavljanju stvari. Nabavljajte ono što vam je nabitnije i pazite se impulsivne kupovine. Sigurno ne želite završiti sa veoma malo novca sredinom mjeseca. Ukoliko nešto zaista želite, potrudite se da to i ostvarite. Radite dodatni posao (ukoliko ste u mogućnosti) ili ostavljajte novac “sa strane” kako biste ga poslije iskoristili za kupovinu određene stvari.

Želite da držite sve u savršenoj ravnoteži

Ovo je velika slabost velikog broja žena. Vi ste samo ljudsko biće i nemate tu moć da sve držite pod kontrolom, jer nisu sve stvari na svijetu trajne. Ukoliko sarađujete sa ljudima, morate biti spremni da se suočite sa njihovom neodgovornošću ili ravnodušnošću. Postoje milioni izazovnih situacija i problema koji mogu imati negativan uticaj na vaše planove i spriječiti vas da držite stvari pod kontrolom. Tretirajte sve poteškoće kao zanimljive životne avanture i nove mogućnosti.

Briga oko budućih događaja

Danas je mnogima navika da brinu oko budućih događaja koji se, možda, čak i neće desiti. Naravno, često postoje i realni razlozi za zabrinutost oko budućnosti, ali veliki broj žena muči se bez razloga. Bolje je zamišljati uspješne rezultate svojih postupaka nego negativni ishod. Trebalo bi da shvatite i prihvatite činjenicu da vaša zabrinutost ne može promijeniti buduće događaje. Ona može samo naštetiti vašem fizičkom i emocionalnom blagostanju. Ako ne možete prestati da brinete onda bi trebalo da naučite kako da pronađete pozitivne trenutke u vašem zabrinutom načinu razmišljanja. Ova tehnika vam može pomoći da eliminišete destruktivne misli.

Mislite da niste dovoljno dobri

Veliki broj žena brine oko svog izgleda i drugih aspekta njihove ličnosti. Jedini efikasan način da zaustavite zabrinutost oko svoje “nesavršenosti” jeste da razvijete osjećaj zahvalnosti. Trebate biti zahvalni na svemu što imate i da naučite da volite sebe. Osobe koje su stroge prema sebi, po pravilu, uvijek pate od anksioznosti. Ne trošite prevelike sume novca kako biste poboljšali svoj izgled. Dobro raspoloženje i iskren osmijeh dovoljni su da svoju ličnost i pojavu učinite boljima. Zahvalnost može vaše brige zamijeniti prijatnim emocijama.

Izvor: Minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/9-bespotrebnih-briga-koje-vam-unistavaju-zivot/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])