Neočekivani uzroci neprijatnog zatvora

Objavljeno: 1. 10. 2014 u 20:03h

Gotovo svako povremeno pati od opstipacije, odnosno zatvora stolice, čiji su najčešći uzroci nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i česta putovanja. Ali postoje i manje poznati uzročnici trajnijeg, pa čak i hroničnog zatvora što itekako može otežati svakodnevni život i normalno funkcionisanje. Saznajte koji su glavni “krivci” dužeg izostanka stolice i kako riješiti ovaj neugodan problem…

stomak bol

Bolesti štitne žlijezde

Štitna žlijezda utiče na rad svih organa, uključujući i crijeva, pa bolesti štitne žlijezde mogu poremetiti funkciju crijeva, odnosno uzrokovati hronični zatvor. Može biti reč o hipotireozi -usporenom radu žlijezde, ili o hipertireozi, povećanoj aktivnosti štitne žlijezde. Da li se radi o jednoj od ove dvije bolesti, utvrdiće gastroenterolog.

Analgetici na recept

Neki lijekovi koje možete dobiti na recept i uzimati poslije operativnog zahvata ili za ublažavanje hroničnih bolova mogu za nuspojavu da imaju neredovnu stolicu. Problem može ublažiti uzimanje različitih vrsta analgetika kako tijelo ne bi razvilo toleranciju na jednu vrstu, ili dodavanje laksativa.

Laksativi

Iako služe podsticanju probave, neki laksativi, poput ricinusovog ulja, mogu, sasvim suprotno, dovesti do trajne konstipacije. To se događa jer tijelo razvija toleranciju na njih. Mlijeko, magnezijum i polietilni glikol su laksativi na koje organizam ne može da razvije toleranciju.

Antidepresivi

Jedna od neugodnih nuspojava pojedinih lijekova koji se koriste za liječenje depresije je zatvor. To se dešava jer antidepresivi remete transmisiju živaca koji podstiču rad crijeva. U tom slučaju treba pitati čekara da li može da prepiše drugi antidepresiv ili da preporuči uzimanje laksativa.

Lijekovi protiv gorušice

Aluminijum koji sadrže neki lijekovi za gorušicu može biti krivac loše probave. Zato pažljivo pročitajte sastojke i promijenite lijek ukoliko je to potrebno. Ako uzimate lijekove protiv gorušice toliko često da ste od njih dobili hronični zatvor, trebalo bi da se testirate na gastroezofagealnu refluksnu bolest čiji je simptom stalna gorušica.

Lijekovi za visoki krvni pritisak

Nuspojava starije vrste lijekova za visoki krvni pritisak – diuretika, je zatvor. Oni uzrokuju dehidrataciju zbog čega organizam vodu “krade” iz stolice, a tečnost se ne može nadoknaditi većim konzumiranjem vode od preporučene količine jer ćete tu vodu jednostavno izgubiti mokrenjem. Rješenje je promjena lijeka ili laksativ.

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC)

Iako je proliv znatno češća posljedica sindroma iritabilnog crijeva, neki oboljeli od Kronove bolesti koja se javlja u tankom crijevu dobiće hronični zatvor. U tom slučaju potrebna je jača terapija za sindrom iritabilnog creva, ili operacija.

Dijabetes

Oboljeli od dijabetesa suočeni su sa nizom potencijalnih zdravstvenih problema, uključujući konstipaciju. Uzrok je oštećenje živaca koje može da se javi kod dijabetičara. Rješenje je bolja kontrola dijabetesa kako bi se spriječile hronične komplikacije i savjetovanje s ljekarom oko rješavanja problema izostanka stolice.

Dodaci ishrani

Kalcijum i gvožđe kao dodaci ishrani mogu uzrokovati zatvor. Ako sumnjate da je to razlog, posavjetujte se s ljekarom za bolji način dopune tih supstanci.

Bolest debelog crijeva

Bilo koji bolan problem debelog crijeva, poput analne pukotine ili hemoroida, može da uzrokuje hroničnu konstipaciju jer crijevo tada radi usporeno, što je poznato kao lenja crijeva. Liječenje osnovnog uzroka može doprinijeti rješenju problema sa zatvorom.

Izvor: Zadovoljna.hr

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/neocekivani-uzroci-neprijatnog-zatvora/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])