Želudac jače boli u jesen, bol pojačavaju kafa i čokolada

Objavljeno: 29. 9. 2014 u 13:39h

S dolaskom jeseni, češće su želudačane tegobe poput gastritisa i čira na želucu koje se u tom periodu pogoršavaju.

bol

Stručnjaci podsjećaju da je gastritis upala želudačne sluzokože, a može biti akutni i hronični.

Različiti su uzroci gastritisa koji mogu biti zajednički i za akutni i honični, a to je najčešće korišćenje nesteroidnih antireumatika, kao što su diklofenak, voltaren, ibuprofen, brufen, ketoprofen, ketonal, aspirin i slično.

Gastrenterolozi ukazuju da je bitno napomenuti da je svejedno da li pacijenti te preparate uzimaju putem tableta, inekcija ili čepića, jer podjednako štetno djeluju na sluzokožu želuca.

Uzrok gastritisa i čira mogu biti i infekcije bakterijama, od kojih je najčešća Helikobakter pilori (Helicobacter pylori), koji ukazuje na infekcije virusima, gljivicama, parazitima.

Najčešće tegobe su mučnina, povraćanje, kiselina, težina i bol u predjelu iznad pupka, nadutost…

Najtačnija dijagnoza postavlja se gastroskopijom kada se uzima i uzorak na patološku i mikrobiološku dijagnozu.

Ishrana je veoma bitna, kažu stručnjaci i dodaju da treba jesti manje kaloričnu hranu podjeljenu u nekoliko obroka, četiri, pet i više, kao i da treba izbegavati kupus, spanać, kafu, kakao, čokoladu, slatkiše.

Raspoloživi podaci pokazuju da je oko 50 odsto svjetskog stanovništva inficirano bakterijom Heliko pilori kojom se, prema mišljenju stručnjaka, inficiramo već tokom detinjstva, ali se simptomi javljaju kasnije i to kod oba pola.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zeludac-jace-boli-u-jesen-bol-pojacavaju-kafa-i-cokolada/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])