Namirnice koje će vam bukvalno spasiti život

Objavljeno: 23. 9. 2014 u 15:02h

Zeleno lisnato povrće najpoželjnija je hrana koju možete jesti kada je u pitanje vaše zdravlje. Brojna istraživanja su pokazala kako obiluje nutrijentima koji jačaju organizam, sprečavaju nastanak brojnih bolesti, ali i liječe neke već nastale bolesti.

namirnice

Blitva

Sadrži dva važna, ali manje poznata antioksidansa: siringijsku kiselinu i kaempferol. Siringijska kiselina pomaže stabiliziranju razine šećera u krvi tako što inhibira enzime koji pretvaraju ugljikohidrate u jednostavne šećere. Kaempferol štiti stanice organizma od kancerogenih toksina, smanjuje upalu kao rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti.

Rikola

Pomaže da se poveća protok krvi. Osim toga obiluje flavonoidima, antioksidansima koji se bore protiv bolesti srca, pa čak i nekih vrsta raka. Istraživanja pokazuju kako je dobra sprečavanje pojave čira na želucu.

Raštika

Odlična je za žuč te za snižavanje razine kolesterola. Dobar je borac i protiv nekih vrsta karcinoma. Sadrže posebnu vrstu fitokemikalija koje njeguju organizam i potiču na prirodnu detoksikaciju.

Kineski kupus

Jedan je od najboljih izvora kalija koji pomaže u izgradnji mišića i snižavanju krvnog tlaka. Također je prepun vitamina A, koji jača imunološki sustav, povećavajući aktivnost bijelih krvnih stanica.

Kelj

Sadrži kaempferol, koji je dobar u borbi protiv raka, a može te štiti srce, snižava razinu šećera u krvi, jačaj kosti i smanjuju upale u organizmu. Kelj je bogat luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji sprečavaju bolesti očiju i gubitak vida.

Potočarka

Obiluje vitaminom K, koji može pomoći u regulaciji zgrušavanja krvi i smanjiti naslage na stijenkama arterija. Ublažava upalne procese povezane s kroničnim bolestima poput artritisa. Svakodnevno konzumiranje potočarke tijekom dva mjeseca smanjit će rizik od pojave raka i i nezdrave masnoće u krvi za 10 posto, pokazala su istraživanja.

Izvor: magazin.net.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/namirnice-koje-ce-vam-bukvalno-spasiti-zivot/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])