Pranje odjeće na niskoj temperaturi omogućava razvoj bakterija

Objavljeno: 22. 9. 2014 u 20:56h

Pranje odjeće na niskim temperaturama omogućava razvoj i unakrsni prenos bakterija sa veša na peškire i kuhinjske krpe, što može da prouzrokuje zarazu u domaćinstvu.

ves-shutterstock

Niske temperature na ekonomičnim programima pranja modernih mašina za veš nisu dovoljne za ubijanje bakterija, pokazalo je istraživanje britanskog Udruženja za higijenu.

Prema njemu, oko 0,1 g ili 10.000 fekalija ostaje na “čistim” gaćicama nakon pranja na niskim temperaturama.

“Ljudi vjeruju da je odjeća nakon svakog pranja u mašini, čista, ali postoji razlika između površno čistog i higijenski čistog” rekla je voditeljka studije, doktorka Lisa Akerli.

Lisa dodaje kako ekonomični i drugi programi pranja na niskim temperaturama nisu problematični samo zbog ostataka bakterija, već i unakrsne kontaminacije tačnije prelaska bakterija na druge stvari u mašini i stvaranja takozvane bakterijske supe.

Predmeti na koje dolaze bakterije, poput peškira i kuhinjskih krpa, u direktnom su kontaktu s ljudskim tijelom i lako izazivaju razne bolesti. Bakterije na vlažnoj odjeći su najopasnije, jer dolaze u kontakt sa rukama prilikom kačenja veša na žicu za sušenje, a odakle se potom lako unose u usta.

Zato veš perite na 60 stepeni, tako ćete biti sigurni.

Savjeti za bolju higijenu prilikom pranja veša

– Barem jednom mjesečno veš operite na 90 stepeni. Tako će biti čist i veš i mašina će se očistiti od bakterija
– Posteljinu i veš treba prati odvojeno od peškira, posebno prilikom pranja na niskim temperaturama
– Nakon završetka pranja, vrata od mašine je potrebno ostaviti otvoreno neko vrijeme, jer dotok vazduha sprečava razmnožavanje bakterija unutra
– Redovno čistite vrata mašine za veš, kao i ladici u koju se stavljaju deterdžent i omekšivač
– Nakon svakog kačenja veša na žicu za sušenje, temeljno operite ruke
– Ako perete veš na niskim temperaturama bez sredstava za dezinfekciju, odjeću dobro posušite i obavezno operite ruke nakon stavljanja mokre odjeće na sušenje.

Izvor: Žena.blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pranje-odjece-na-niskoj-temperaturi-omogucava-razvoj-bakterija/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])