11 stvari koje svaka žena mora da kaže ginekologu

Objavljeno: 16. 9. 2014 u 19:25h

Postoje neke stvari koje biste jedva rekli i najboljoj drugarici, a kamoli svom ginekologu. Međutim, istina je da su oni zaista sve vidjeli i sve čuli.

zena16-580x384

Pored toga, postoje neke stvari koje mogu biti jako bitne kada se radi o vašem reproduktivnom zdravlju, iako vam je neprijatno da ih kažete.

Evo 11 stvari koje definitivno treba da kažete svom ginekologu:

Koliko ste seksualnih partnera imali

Da li je ovo bila posebno sadržajna godina? Recite to svom ginekologu, čak iako vas nije pitao. Neće vas osuđivati, a ta informacija je vrlo značajna sa medicinskog stanovišta, kaže ginekolog Alisa Dvek, koautorka knjige V is for Vagina. Što više informacija date svom ginekologu, dobićete bolji tretman, samo vama prilagođen, tvrdi ona.

Da ste imali nezaštićeni seks. Čak iako je to bilo samo jednom

Omaklo vam se da niste koristili kondom, u međuvremenu ste uredno dobili menstruaciju, a niste ni primetili nikakve znake polno prenosivih bolesti. To znači da ste se izvukli, zar ne? E pa ne baš. Neke polno prenosive bolesti poput hlamidije često nemaju nikakve simptome, dok drugi HPV virusi mogu da budu pritajeni godinama. Vaša je odgovornost da obavjestite doktora ako postoji bilo kakav rizik od njih, nakon što ste imali nezaštićeni seks.

Da ne možete da doživite orgazam

Razmislite malo, ako ne idete kod seksualnog terapeuta, ko drugi bi mogao da vam pomogne oko problema sa seksualnom disfunkcijom?

“Ako imate problem sa postizanjem orgazma ginekolozi uglavnom mogu da vam pomognu. Možda je to znak nekog drugog zdravstvenog problema, pa će biti potreban uput za specijalistu”, zaključuje Dvek.

Da ponekad krvarite poslije odnosa

Ako se to desilo samo jednom, nakon grubljeg seksa, vjerovatno ne morate da trčite do doktora, kaže Dvek. Ali ako se to ponavlja onda recite ginekologu. Krvarenje poslije seksa može značiti infekciju, nedovoljnu vlažnost vagine ili prekancerozni cervikalni problem. Bolje je da budete zdravi nego da vam bude neprijatno.

Ako vam je menstruacija čudna u posljednje vrijeme

Iako ste sigurni da niste trudni, promjene u ciklusu su nešto što definitivno treba da kažete svom doktoru. Ako vam je menstruacija obilnija ili znatno umanjena nego inače, može to biti rezultat mnogih stvari, na primjer hormonskih promjena, ciste ili infekcije.

Ako osjećate bol tokom seksa

Ne sramite se jer vam ginekolog može pomoći. Možda ste preuski, ili ste nedovoljno vlažni, kaže ginekolog Meri Džejn Minkin, klinički profesor na Jejl medicinskom fakultetu. I ovo nije problem koji se javlja samo kod starijih žena, jer mnoge mlade djevojke se susreću sa ovim tegobama. Bol tokom odnosa može biti nuspojava ukoliko uzimate kontraceptivne pilule, tako da spomenite to ginekologu. Može samo da poboljša vaš seksualni život.

Koje lijekove i suplemente koristite

Ovo je izuzetno važno, zbog mnogo stvari. Bilo da krećete sa kontracepcijom, pokušavate da zatrudnite ili zakazujete operaciju, upozorava dr Dvek. Čak i biljni suplementi mogu imati kontraindikacije pa recite ginekologu šta tačno uzimate.

Ako ste žrtva seksualnog zlostavljanja

Bilo da tražite nekoga sa kim možete da pričate, brinete od polnim bolestima ili tražite pomoć, ginekolog će vas uputiti. Ovo je jako bitno posebno kod žena koje nemaju odabranog doktora, jer samo on može da vas redovno prati.

“Mnogi pacijenti ne znaju da njihov ginekolog može da im pomogne”, kaže Dvek.

Ako ste primjetili čudan miris

Ovo je uglavnom znak infekcije ili pH neravnoteže, što vaš ginekolog može da izliječi. Ono što je dr Dvek spomenula jeste da to može uzrokovati i djelić tampona koji je ostao u vašem tijelu. Manje promjene u mirisu u periodima oko menstruacije su normalne, ali ako primjetite nešto potpuno drugačije zovite ginekologa.

Svoje misli o trudnoći i plodnosti

Ovo ne možete samo usputno reći jer ako planirate trudnoću sljedeće godine definitivno vam treba ozbiljan razgovor sa doktorom. Pružiće vam medicinske savjete koje inače ne bi spominjali pri redovnoj kontroli. Čak iako ne planirate trudnoću baš sada dobro je da popričate na temu plodnosti. Ginekolog vam može preporučiti zdrave navike kako biste bili plodni i riješiti bilo koje nedoumice.

“Moj posao je da žene ne zatrudne kada to ne žele, i da zatrudne onda kada su to planirale”, kaže Minkin.

Ako imate poremećen san i menstruaciju

Ako ste u ranim četrdesetim, ovo može biti znak perimenopauze, kaže Minikin. Iako se rijetko simptomi pojavljuju tako rano, nije isključeno da su zadesili upravo vas. Ginekolog može da odredi uzrok.

Izvor: Cosmopolitan.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/11-stvari-koje-svaka-zena-mora-da-kaze-ginekologu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])