Pet savjeta za bijele zube

Objavljeno: 14. 9. 2014 u 11:53h

Svi želimo zdrave i bijele zube, a mnogi se odlučuju na skupe tretmane kojima to nastoje postići. Ali, postoje i prirodni načini koji vam mogu pomoći u tome.

zdravi_zubi

Kora od banane

Banane su voće koje sadrže hranjive materije, a njihova kora je bogata materijama koje zube čine bijelim. Koru banate je potrebno trljati po zubima dva puta u trajanju od minut ili dva dnevno kako bi ih učinili bijelim. Minerali poput, kalija, mangana i magnezija se apsorbuju u zube te ih održavaju zdravim i bijelim. Kora narandže ima iste efekte.

Jagode

Jagode izbjeljuju zube. Od ovog voća je potrebno napraviti pire i njime prekriti zube. Nakon dvije do tri minute usta treba isprati. Jagode su bogat izvor enzima malične kiseline, koja pomaže u izbjeljivanju zuba. Vlakna u jagodama djeluju kao prirodno sredstvo za čišćenje zuba jer efikasno uklanjaju bakterije.

Mrkva

Svježa mrkva izbjeljuje zube skidajući plak te je zbog toga poznata kao prirodni čistač zuba. Zube možete izbijeliti i trljanjem mrkve o njih. Mrkva ubija bakterije i desni održava zdravim. Osim toga, eliminiše i bakteriju koja uzrokuje zadah.

Prestanite pušiti

Ovo je lakše reći nego učiniti, no, dim cigareta čini zube žutim, a ima i štetan utjecaj na cijeli organizam. Ako želite bijele zube, prestanite puštiti.

Koristite slamku

Pijenje veoma hladne ili veoma vruće tečnosti nije dobro za vaše zube. Stoga je dobro koristiti slamku, čime se izbjegava direktan kontakt sa zubima.

Izvor: Klix

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pet-savjeta-za-bijele-zube/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])