Osam savjeta za vježbanje kod kuće

Objavljeno: 13. 9. 2014 u 21:04h

Motivacija je prvi korak! Vježbanje kod kuće zapravo je odlična stvar jer sami planirate vrijeme, tempo i oblik vježbi, a potpuno je besplatno ili barem jeftinije od ostalih opcija. Možete vježbati samo sa svojim tijelom ili uz pomoć bućica/traka/vijača/lopti, što ne iziskuje velika ulaganja. Pa evo nekoliko savjeta kako napraviti najvažniju stvar – motivisati se.

vjezbanje

1. Čvrsto odlučite

Ovdje nema mjesta izjavama “od sutra”, “od idućeg mjeseca”, “kad prestane kiša”. Počnite danas! Raščistite raspored, ostanite kod kuće, pronađite adekvatnu garderobu i krenite. Najvažnije je već u startu svaki dan ostaviti tih sat vremena slobodno za vježbanje. Nemojte to zanemarivati zbog kafe koja je, eto, “uletjela”. Ionako ćete imati dana u nedjelji kad ćete morati da odmorite od vježbanja, kako bi se tijelo oporavilo i rezultati bili bolji, tako da za slobodno vrijeme ne brinite.

2. Vježbajte pred ogledalom

Ogledalo vam je itekakav saveznik u ovom slučaju jer, pre svega, možete vidjeti izvodite li sve vježbe pravilno, a ujedno i pratite kontrakciju mišića, zamišljate kako sve funkcioniše kako treba i dovodi vas do željenih rezultata. Ako uz to imate odjevnu kombinaciju koja ističe ono najbolje na vama, motivacija će biti i veća.

3. Napravite raspored treninga

Pokušajte da odredite koji dan ćete vježbati šta. Ako vježbate uz pomoć online programa treninga, to vam već uveliko pomaže. Ako treninge slažete sami, prvenstveno se dobro raspitajte na koji način trebate vježbati za postizanje rezultata koje želite i složite raspored treninga kako biste svaki dan to imali “riješeno” i da nećete morati da trošite vrijeme i energiju na osmišljavanje programa u datom trenutku.

4. Složite “ubistvenu” playlistu

Muzika je odličan motivator, čim čujete neki snažan zvuk tijelo će već krenuti samo od sebe. Neka muzika bude brza, moćna i relativno glasna da ne posustanete u ključnom trenutku. Kod istezanja pustite neku “laganu” i smirujuću pjesmu.

5. Pratite napredak

Ako vam je cilj da poradite na snazi, napredak ćete osjetiti već po tome što ćete moći da odradite više ponavljanja, teže vježbe i imaćete više kondicije. Skladno tome, prilagođavajte i intenzitet treninga. Ako vam je cilj da smršate ili oblikujete određene delove tijela, slobodno se fotografišite svakih nekoliko nedjelja i pratite napredak. Nema veće motivacije od toga kada vidite da ono što radite daje rezultate.

6. Inspirišite se drugim ljudima

Instagram, Jutjub, Fejsbuk, Pinterest… internet je prepun ljudi koji imaju istu misiju kao i vi. Pratite njihov napredak, fotografije, video isječke, motivacijske tekstove, pa čak i recepte. To su stvarni ljudi, sa istim preprekama koje i vi imate, a ako oni uspijevaju znači da možete i vi.

7. Pripazite na ishranu i zdravlje

Vježbe izvodite pravilno, ne samo kako bi imale efekta, već i kako se ne biste povrijedili. Takođe, nikakvo vježbanje neće imati smisla ako svoje tijelo nakon treninga adekvatno ne nahranite. I ostatak dana prilagodite ishranu, i to najviše zbog zdravlja, a onda i rezultata.

8. Vježbajte u paru

Druga osoba uvijek nekako uspije da nas motiviše više od nas samih, stoga “natjerajte” dječka, muža, sestru ili koga god već “imate pri ruci” i vježbajte zajedno. Možete da se ispravljate u greškama kod izvođenja vježbi, pomažete kod pojedinih vježbi i pritom se dobro zabavite.

Izvor: Prva.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/osam-savjeta-za-vjezbanje-kod-kuce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])