Odličan za dijetu: Sok od špinata će ubiti glad i želju za ugljenim hidratima

Objavljeno: 13. 9. 2014 u 16:38h

Špinat je istinska zvijezda među povrćem – niskokaloričan je, pun željeza, te vitamina A i K. Odličan je svjež, u salatama, ali i kuhan kao prilog.

sok

Ipak, sokom od špinata možete postići čudo – ovo povrće zapravo ubija želju za ugljenim hidratima i smanjuje glad.

Nova studija objavljena u žurnalu “Appetite” otkrila je kako jutarnji napitak od soka špinata praktično eliminiše želju za ugljenim hidratima kojima obliluje sva brza hrana, te u konačnici vodi do gubitka kilograma i općenito boljeg psihofizičkog stanja organizma.

Istraživači su radili sa skupinom od 38 gojazne žene, a ispitivanje je trajalo tri mjeseca.
Savjetovali su ženama da jedu tri balansirana obroka dnevno, odreknu se grickanja nezdrave hrane, vježbaju svakodnevno i piju sok od špinata prije doručka svako jutro.

Polovina žena je pila piće u kojem se nalazilo pet grama ekstrakta špinata, dok su ostale uzimale placebo. Na kraju studije, žene koje su konzumirale sok od špinata, prijavile su da su iskusile vrlo slab osjećaj gladi, te da im je bilo lakše držati se programa prehrane i vježbanja. U prosjeku su izgubile između 6 i 7 kilograma.

“Naša je analiza pokazala kako konzumiranje soka od špinata koji sadrži tilakoide reducira glad i čini vas zadovoljnijim i sitijim u toku dana”, kazala je autorica studije Charlotte Erlanson-Albertsson, profesorica medicine i hemije na Lund University.

U čemu je tajna? Ključni sastojak špinata je tilakoid, naučno ime za zelene membrane špinata. Tijelu je, kako bi provarilo ovaj dio lista špinata, potrebno više vremena i energije, što za svoju posljedicu ima suzbijanje apetita i želje koju imate za slatkom i masnom hranom.

Moderna hrana, koja je prerađena i puna dodataka, vari se jako brzo, a crijevni hormoni koji imaju zadatak da vašem mozgu pošalju signal da je ste siti, “polude”. Kao rezultat, javlja se želja za nezdravom hranom i tako sve ukrug.

Izvor: Klix

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/odlican-za-dijetu-sok-od-spinata-ce-ubiti-glad-i-zelju-za-ugljenim-hidratima/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])