Hladne ruke i noge ukazuju na ozbiljnije probleme

Objavljeno: 2. 9. 2014 u 20:22h

Do osjećaja hladnoće udova dolazi zbog procesa pomoću kojih organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, ako su vam ruke i stopala često hladne, to može ukazivati na neke zdravstvene probleme.

hladno

Anemija

Ukoliko osim hladnih ruku osjećate i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite nivo gvožđa u krvi. Gvožđe je glavni sastojak hemoglobina, molekula koji prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća, kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na nervni sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, puno jedete, a ne gojite se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

Štitasta žlijezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitaste žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta, kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Stres takođe može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, koji sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Izvor: Mondo.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/hladne-ruke-i-noge-ukazuju-na-ozbiljnije-probleme/||claudebot