Čudesna svojstva samo jedne narandže dnevno

Objavljeno: 1. 9. 2014 u 12:10h

Ah, ta skromna narandža. Jedna od najpopularnijih vrsta južnog voća je sveprisutna da veoma rijetko možemo čuti koliko je hranjiva i dobra. Često nas zavode egzotične namirnice iz egzotičnih krajeva da veoma često zaboravimo koliko su dobre one vrste voća ili povrća koje su nam tik ispred nosa. U ovom slučaju: narandža.

nar

Jedan od najboljih načina da započnete dan jeste konzumiranje svježe cijeđenog soka od narandže. Zapravo, ukoliko volite voćne sokove, ovo je i odličan način da znate šta zapravo pijete. Shodno tome, evo šta samo jedna narandža dnevno može da uradi za vas.

Poboljšava imunološki sistem

Visok sadržaj vitamina C u narandžama stimuliše proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u organizmu, čime se poboljšava imunološki sistem.

Sprečava rak

Visok sadržaj vitamina C u narandžama djeluje kao antioksidant, a one i druge vrste citrusa sadrže jedinjenje koje se zove D-limonen za koje je ustanovljeno da efikasno sprečava razvoj pojedinih vrsta raka, kao što su rak kože, dojke, pluća, debelog crijeva i usta. Još jedan adut kojeg narandže imaju, a kada je riječ o prevenciji raka, je i to što one sadrže velike količine kalijuma.

Snižava holesterol

Jedan od najvažnijih flavonoida kojeg narandže sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava nivo lošeg holesterola u organizmu.

Smanjuje upale

Narandža ima i antiupalna svojstva. Upravo ta svojstva pomažu u olakšavanju bola u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži prekrasan sjaj

Antioksidanti u narandži štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Otklanja konstipaciju

Narandže su pune hranjivih vlakana koji stimulišu probavne sokove i otklanjaju konstipaciju.

Pomaže pravilan razvoj mozga

Narandže su dobar izvor folata i folne kiseline koji pomažu pravilan razvoj mozga. Dakle, ako ste u drugom stanju, bilo bi i više nego poželjno da svakodnevno jedete narandže.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/cudesna-svojstva-samo-jedne-narandze-dnevno/||claudebot