Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk

Objavljeno: 30. 8. 2014 u 13:56h

Crni luk snižava holesterol, jača kosti, štiti od raka i ima antibakterijska svojstva.

luk

Crni luk je član porodice alliuma i bogat je jedinjenjima koja sadrže sumpor i koja su odgovorna za njegov opor miris, a veoma su dobra i za očuvanje zdravlja. Od crnog luka imamo mnogo koristi.

Dobar je za kardiovaskularni sistem

Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ova sulforna jedinjenja, pored toga, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Crni luk može spriječiti i neke bolesti srca.

Povoljno utiče na zdravlje kostiju

Studije su pokazale da crni luk može pomoći u povećanju gustine kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustinu kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim konzumiranjem crnog luka mogu smanjiti rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem crnog luka ojačaćete kosti.

Zato ga obavezno ubacite u ishranu i jedite dosta luka. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezno tkivo, jer je mnogim komponentama veznog tkiva potreban sumpor kako bi se formirale.

Koristan je protiv zapaljenja

Crni luk je dobar u borbi protiv zapaljenja. Antioksidanti koji se nalaze u njemu bore se protiv zapaljenja sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem tijelu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, tijelo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za zapaljenja.

Štiti od raka

Dokazano je da crni luk snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umjereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog crijeva i raka jajnika. Jedite više crnog luka ako hoćete da se zaštitite. U svako jelo u koje možete stavite bar jedan luk.

Druge koristi od crnog luka

Luk ima potencijal da poboljša balans šećera u krvi i da spriječi bakterijske infekcije. Pored sumpornih sastojaka, i flavonoid kvercetin koji se nalazi u crnom liku ima antibakterijska svojstva. Luk koji dugo stoji isjeckan ili se izlaže visokoj temperaturi duže od 10 minuta gubi svoja ljekovita dejstva.

Izvor: Žena.blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zasto-bi-trebalo-cesce-da-jedete-crni-luk/||claudebot