Šta sve utiče na menstrualni ciklus?

Objavljeno: 30. 8. 2014 u 11:55h

Vježbanje je zdravo, ali dok god ne narušava funkcionisanje vašeg tijela. Učestala intenzivna fizička aktivnost vašem tijelu ne čini dobro, već ga dovodi u stanje dodatnog stresa.

stomak

Taj stres govori mozgu da prestane proizvoditi reproduktivne hormone. Jedno istraživanje je pokazalo čak 50 odsto žena koje svakodnevno intenzivno vježbaju, imaju problema s menstrualnim ciklusom. Ne morate se brinuti, osim ako menstruaciju niste dobili već 3 mjeseca, a ne sumnjate na trudnoću.

Evo šta još utiče na vaš menstrualni ciklus:

Gojaznost

Nositi suvišne kilograme tijelu može učiniti više štete nego što mislite. Višak masnih ćelija uzrokuje nastanak povišenog nivoa estrogena, što može otežati jajnicima oslobađanje jajašca. Gojazne žene često imaju neredovne, teške i obilne menstruacije. Previsoka nivo estrogena može da poveća rizik od nastanka raka grlića materice. Ako imate poteškoća sa skidanjem suvišnih kilograma, posavjetujte se sa ljekarom i ginekologom.

Pothranjenost

Vaše tijelo daje obrnutu reakciju kada ste pothranjeni: ne proizvodi dovoljno estrogena. No, ako je vaša tjelesna težina oduvjek bila malo ispod idealne, to ne mora nužno biti problem i uzročnik problema s menstruacijom. To se češće javlja kod žena koje su naglo izgubile veliki broj kilograma i koje pate od prehrambenih poremećaja, kao što su bulimija i anoreksija.

Neki lijekovi

Svaki lijek koji uključuje hormone, kao što su hormoni štitne žlezde ili antipsihotici, može uticati na menstrualni ciklus. Treba da znate da nijedan hormon ne radi samostalno. Svi oni djeluju sinhronizovano i putuju krvotokom. Svi su oni povezani, bez obzira na to što se proizvode u drugačijim žlezdama.

Rukovanje pesticidima

Pesticidi oponašaju hormone. Oni se takmiče i blokiraju djelovanje hormona u tijelu. Vaš endokrini sistem tada ne može da funkcioniše normalno. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje rukuju sa pesticidima, češće imaju problema s menstrualnim ciklusom, u odnosu na one koje nemaju dodir sa pesticidima. Takođe, rukovanje s pesticidima može uzrokovati nastanak izrazito dugog ciklusa, neredovne menstruacije i krvarenja između menstruacija.

Stres

Veliki broj istraživanja je pokazao da hronični stres može narušiti ravnotežu menstrualnog ciklusa. Ako ste često pod stresom, nemojte misliti da ste jedini. Jedina razlika između vas i nekog drugog jest ta što se vi još uvijek niste naučili da se nosite sa stresom. Prestanite da budete osjetljivi i sve primate k srcu.

Vaše godine

Iako očekujete da će menstruacije biti ređe kada jednom uđete u menopauzu, pripremite se i na suprotno. Zahvaljujući naglim promjenama u nivou hormona, ciklus postaje kraći prije nego što postane duži. Prije nego što prestanete da dobijate menstruaciju, pripremite se na to da ćete menstruaciju možda dobiti i nekoliko puta tokom, do sada uobičajenog, ciklusa.

Manjak sna

Osobe koje rade u smjenama imaju veći rizik od nastanka naglih promjena u menstrualnom ciklusu. Narušavanje ravnoteže biološkog sata može narušiti i hormonalnu ravnotežu. Sve to utiče na ovulaciju i menstruaciju.

Izvor: Centarzdravlja

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sta-sve-utice-na-menstrualni-ciklus/||claudebot