Šta oči govore o vašem mozgu?

Objavljeno: 30. 8. 2014 u 16:24h

Žile u očima su načinjene od potpuno istih stanica kao i one u mozgu.

oci

Istraživanje, objavljeno u časopisu Psichological Science, otkriva da one sitne krvne sudove u vašim očima otkrivaju kakvo je zdravlje i funkcija vašeg mozga.

U istraživanju su učestvovale osobe srednje životne dobi. Oni su ispunjavali upitnik koji je sadržao pitanja o njihovim životnim navikama, kao što su pušenje, ishrana, konzumacija alkohola i učestalost vežbanja, ali i pitanja o cjelokupnom zdravstvenom stanju i socioekonomskom stanju.

Rezultati posmatranja su pokazali da osobe koje su imale šire žilice u očima imaju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Žile u očima mogu otkriti kakve su žile na području mozga jer su slične veličine, strukture i funkcije. Žile u očima su načinjene od potpuno istih stanica kao i one u mozgu.

Prethodna istraživanja su pokazala da žile u očima mogu otkriti postoji li rizik od nastanka nekih bolesti, kao što su demencija, kardiovaskularne bolesti, srčani i moždani udar.

Postoji izreka da su oči ogledalo duše. Nakon većeg broja istraživanja možemo bez straha modifikovati i reći da su oči takođe i ogledalo zdravlja.

Izvor: Centarzdravlja

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sta-oci-govore-o-vasem-mozgu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])