Vjerovali ili ne, stres ima i svoje dobre strane

Objavljeno: 29. 8. 2014 u 20:01h

Ko bi rekao da okidač brojnih hroničnih bolesti ima i mnogo pozitivnih efekata po nas…

stres (1)

Najtiši i najopasniji ubica modernog doba, čini se, ima i svoje pozitivne strane. Tako bar tvrdi dr. Ričard Šelton, potpredsednik odsjeka psihijatrije na Univerzitetu u Alabami. On kaže kako stres postaje poguban tek kad prijeđe u hronično stanje. Do tad, tvrdi, može imati i pozitivne posljedice po nas.

Evo i koje.

Podstiče snagu i rad mozga

Blagi faktori stresa stimulišu proizvodnju neurotrofina i jačaju veze među neuronima, a studije su pokazale kako način na koji naš organizam reaguje na stres dovodi do privremenog poboljšanja pamćenja i sposobnosti učenja.

Kratkoročno diže imunitet

‘Kad tijelo reaguje na stres zapravo se priprema na mogućnost povrede ili infekcije. Jedan od načina na koji to radi jeste lučenje interleukina – hemijske materije koja pomaže imunitetu’, kaže dr. Šelton.

Čini nas otpornijima

Suočavanje sa stresnim situacijama priprema nas za mnoštvo mnogo stresnijih koje će nas zaskočiti u nekom trenutku života. Upravo na tome se bazira i obuka američkih SEAL-ovaca, glavnih specijalnih postrojbi mornarice.

Motiviše nas ka uspjehu

Takozvani ‘dobar stres’ je upravo ono što nam ponekad treba da dobro odradimo neki posao. ‘Uzmimo za primjer da imate rok za kraj nekog projekta. Taj rok će nas pritiskati i stvarati stres koji nas stimuliše da se efektivno uhvatimo u koštac sa situacijom’.

Može da unaprijedi razvoj djeteta

Trudnice često misle kako će njihov stres negativno uticati na razvoj njihovog nerođenog djeteta. I zaista može – ukoliko je konstantan. Međutim, studija iz 2006. godine je pokazala da su djeca žena koje su u trudnoći bile podložne blagom i povremenom stresu imale bolje motoričke sposobnosti od druge djece.

Izvor: Prva.rs

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/vjerovali-ili-ne-stres-ima-i-svoje-dobre-strane/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])