Slušanje muzike pomaže ljudskom tijelu

Objavljeno: 26. 8. 2014 u 16:57h

Svi mi volimo slušati muziku. Volimo slušati različite žanrove i jednostavno ponekad osjetimo da nam neka pjesma baš prirasta srcu. Čak osjetimo i jezu dok slušamo neku pjesmu. A zašto je to tako saznajte u nastavku… 

music helps

Muzika djeluje na naše tijelo na različite načine. Muzika je sposobna da učini mnogo toga našem tijelu, da oporavi oštećenje mozga, izazove ovisnost ili da nam povrati izgubljeno pamćenje.

Muzika može da izazove reakcije naših mišića na licu ali i mnogo više od toga. Muzika može izliječiti pacijente koji su doživjeli moždani udar te im povratiti izgubljenu sposobnost govora ili pokretanja ruku, nogu. Naučnici su otkrili da ljudi koji su pretrpjeli moždani udar i ostali bez sposobnosti govora slušanjem muzike počinju izgovarati pojedine riječi pjesme. Ova terapija se naziva „pjevanjem do riječi“ i djeluje tako da pacijent sluša određene melodijski ugođene pjesme sa riječima koje nisu preteške za izgovoriti. Slušanjem muzike mozak se trenira do te mjere da počne izgovarati riječi. Slušanjem muzike u tijelu se luči dopamin koji omogućava bolje funkcionisanje mozga i njegovo razvijanje.

Kao što znamo slušanje muzike može djelovati umirujuće na nas. Tokom slušanja muzike u našem mozgu se luče hemikalije koje prenose informacije. Isto se dešava i tokom uzimanja droge. Bitna razlika je da hemikalije nastale tokom slušanja muzike mozak tjeraju da radi bolje i da pamti veću količinu informacija dok hemikalije koje se luče tokom korištenja droge mozak usporavaju i tjeraju na postepeno smanjivanje funkcionalnosti.

Možda zvuči nevjerovatno, ali muzika može pomoći poboljšanju imunološkog sistema. Određeni tonovi dovode do bržeg oporavka našeg tijela od raznih bolesti poput srčanih oboljenja i oboljenja na plućima. Pored poboljšanja imunološkog sistema muzika djeluje i na smanjenje stresa. Naravno, bitno je znati da isto ne važi za sve vrste muzike pa će se slušaoci rock žanra suočiti sa oboljenjima poput dijabetesa češće od osoba koje slušaju balade ili pak klasičnu muziku. Naravno, nije samo muzika krivac za pojedina oboljenja ali svakako može biti bitan faktor za vaše zdravlje.

Muzika čiji tonovi dopiru sa klavira spriječava mogućnost napada poput epilepsije. Naučno je dokazano da klasična muzika „ubija“ hemijske supstance u mozgu za koje je vjerovatno da će izazvati pojavu napada kod ljudi. Naučnici su eksperimente izvodili podvrgavajući pacijente slušanju Mocartove muzike. Sada sa sigurnošću možemo reći da Mocartova muzika definitivno dopire do mozga slušaoca.

Muzika pomaže u povećanju pamćenja te pomaže osobama oboljelim od Alchajmera da se prisjete dijelova svoje prošlosti. Ovo je prvi put primijećeno od strane medicinskih tehničara koji su uvidjeli da se njihovi pacijenti povremeno prisjete nekog dijela prošlosti ako su taj dan slušali muziku. Teorija je trenutno dio mnogih naučnih istraživanja.

Sada sigurno mislite kako muzika može pomoći vašem mozgu ali se pitate šta je sa tijelom. Pa muzika nije ni u tom segmentu ostala „bespomoćna“. Jedna pacijentica kojoj je 2003. dijagnosticirana Parkinsonova bolest je uz pomoć muzike uspjela da smanji tremor ruku te je

zadržala pokretljivost i aktivnost mišića, suprotno pretpostavkama doktora koji su joj rekli da će za najviše dvije godine izgubiti u potpunosti moć upravljanja pojedinim mišićima.

Danas ste naučili kako je muzika osim što je ugodna uhu dobra i za vaše zdravlje. Imajte to na umu sljedeći put kada pustite omiljenu pjesmu.

Izvor: haber.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/slusanje-muzike-pomaze-ljudskom-tijelu/||claudebot