Nemojte zamrzavati ove namirnice, opasno po zdravlje

Objavljeno: 22. 8. 2014 u 14:54h

Svima je jasno da hrana koja se jednom stavi u zamrzivač više nema jednak okus. Ipak, ne važi to za sve namirnice podjednako.

zamrzivac

Kod nekih su te promjene jedva zamjetne, dok će se nekima nakon zamrzavanja okus i struktura toliko promijeniti da će biti neupotrebljive.

A osim što će im ukus postati užasan, neke se namirnice ne smiju zaleđivati jer takve mogu izazvati probavne smetnje, ali i druge bolesti.

Evo koje namirnice nikako ne bi trebalo stavljati u zamrzivač:

1. Jaja

Ne zamrzavajte jaja jer mogu puknuti i otpustiti štetne bakterije. Takođe, ako i ne puknu u ledu, njihov vam se okus nakon odleđivanja zasigurno neće svidjeti. Vrijedi i za sirova i termički obrađena jaja, kao i umake na bazi jaja.

2. Namirnice s visokim udjelom vode

Namirnice poput lubenice, jabuke, krastavca, celera i breskve. Kada ih jednom odmrznete, vidjet ćete da se promijenio i oblik, ali i značajno okus.

3. Mliječni proizvodi

Mlijeko, sirevi i jogurt će se zamrzavanjem posve zgrudati. Mast će se odvojiti od vode, a okus i tekstura postat će neprepoznatljivi.

4. Odmrznuto meso i morski plodovi

Odleđivanje pa ponovno zaleđivanje mesa nešto je posve pogrešno. Naime, jednom odleđeno meso pokupiće mnoštvo bakterija, a ponovnim zaleđivanjem dajete im priliku da se dodatno razmnože. Na koncu, te bakterije bit će dio vašeg sljedećeg obroka.

Izvor: Doznajemo.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/nemojte-zamrzavati-ove-namirnice-opasno-po-zdravlje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])