Najefikasniji prirodni lijekovi protiv grčeva u nogama

Objavljeno: 20. 8. 2014 u 19:00h

Grčeve u nogama odlikuje iznenadni bol i zatezanje mišića nogu. To su najčešće mišići listova, zadnje lože ili kvadriceps i iako grč obično traje svega nekoliko sekundi, ponekad je potrebno i više minuta da se mišići opuste. Kada se mišići opuste tada i bol od grča obično splasne.

grč noga

Šta izaziva grčeve u nogama?

Određene stvari predstavljaju faktore koji doprinose nastanku grčeva u nogama, iako ih direktno ne izazivaju. Ti faktori su:

  • Dehidracija
  • Naporno vježbanje
  • Umorni mišići
  • Povrede
  • Nedostatak minerala
  • Slaba cirkulacija
  • Prekomjerna tjelesna težina
  • Nuspojave određenih lijekova.

Šta uraditi?

  1. Jabukovo sirće: U čaši mlake vode pomiješajte kačičicu meda i dvije kašičice jabukovog sirćeta, dobro promiješajte i popijte.
  2. Primijenite pritisak: Pritisnite sredinu grča pesnicom ili palcem na petnaestak sekundi. Nakon toga grč obično popušta.
  3. Istezanje: Ponekad je jedan od najlakših načina šetnja (ukoliko je to moguće), posebno ako je riječ o grču u butini. Ukoliko je grč u listu, istežite stopalo ka gore ili pomoću ruku ili oslanjajući ga o pod.
  4. Sjedite u kadu s toplom vodom: Topla voda pomaže u opuštanju mišića i ublažavanju grčeva.
  5. Banane i krompir: Ukoliko često patite od grčeva u nogama, to može značiti i da vam nedostaje kalijuma. Najbolji izvori ovog minerala su banane i krompir pa bi bilo i više nego dobro da ih što češće konzumirate (banane svakodnevno, krompir svaki drugi do treći dan).

Izvor: Minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/najefikasniji-prirodni-lijekovi-protiv-grceva-u-nogama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])