5 najvećih zabluda o seksualnom zdravlju

Objavljeno: 17. 8. 2014 u 09:50h

Najbolji način da saznate više o seksualnom zdravlju svakako je posjeta doktoru. Međutim, s vremena na vrijeme, kada određene situacije zahtijevaju hitnost, bilo bi i više nego dobro da znate sledeće stvari.

zena

Polno prenosivu bolest možete dobiti i sa WC daske

Polno prenosive bolesti ili infekcije ne mogu preživjeti izvan tijela dug vremenski period – posebno ne na hladnim, čvrstim površinama kao što je WC daska. Pored toga, one se ne nalaze u urinu tako da su šanse da ih dobijete, od nekoga ko je prije vas koristio toalet, ravne nuli.

Ne možete ostati u drugom stanju tokom mjesečnice

Mala je vjerovatnoća, ali je i dalje moguće, posebno ukoliko ne koristite zaštitu, poput prezervativa ili pilule. Neke žene imaju duge mjesečnice koje se preklapaju sa početkom ovulacije što znači da mogu biti plodne čak iako imaju mjesečnicu.

Kontracepcijske pilule debljaju

Iako mnogobrojna klinička ispitivanja nisu uspjela dokazati korelaciju između debljanja i oralnih kontraceptiva, veliki broj žena svih starosnih dobi vjeruje da kontracepcijske pilule utiču na debljanje.

Ženama je potreban papa test nakon što napune 18 godina

Prije više od deset godina ustanovljeno je da svaka žena treba da uradi papa test nakon što je bila seksualno aktivna oko tri godine ili nakon dvadeset i prve godine života. Do tada se papa test preporučivao nakon osamnaeste godine ili odmah nakon što je žena bila seksualno aktivna. Zašto je to promijenjeno? Većina slučajeva humanog papiloma virusa (HPV) sami se “očiste” u roku od tri godine; slučaj za zabrinutost nastaje ukoliko se oni duže zadrže, jer mogu uzrokovati nastanak grlića materice.

Pilula za dan poslije uzrokuje pobačaj

Pilula za dan poslije nije pilula koja izaziva pobačaj. Zapravo, istraživanja pokazuju da ako je žena uzme dok je već u drugom stanju (što znači ukoliko se oplođena jajna ćelija pričvrstila za zid materice) ona neće napraviti ništa.

Izvor: Minimagazin

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/5-najvecih-zabluda-o-seksualnom-zdravlju/||claudebot