Znate li da svako povrće i voće nije dobro držati u frižideru?

Objavljeno: 16. 8. 2014 u 15:43h

U brzini i zbog neznanja znamo pogriješiti u pohranjivanju svježih namirnica ljeta poput voća i povrća. Evo čega bi se bilo dobro držati ako želite produžiti trajnost tih proizvoda.

frizider

Paradajz na sobnoj temperaturi

Mnogi prave uobičajenu grešku pa paradajz stavljaju u frižider. Najviše korisnih nutrijenata i okusa iz nje izvući ćete ako je stavite u korpicu na sobnu temperaturu.

Odvojite krompir od luka

Iako se obje namirnice čuvaju praktično na isti način – na tamnom mjestu u tkanini ili papiru – nije ih dobro miješati zajedno. Luk je poznati “kradljivac” vlage, zbog čega će vam se krompir prije početi kvariti i klijati.

Jabuke u plastiku

Sezonske jabuke potrajaće vam i nekoliko sedmica ako ih stavite u plastičnu kesicu, pa tek onda stavite u frižider.

Svježi začini

U plastične kese stavite i čvrsto zatvorite svježe začine poput peršuna, timijana, ružmarina i mente. S druge strane, bosiljak će početi tamnjeti “u hladu” frižidera. Umjesto toga, njihove stabljike uronite u čašu obične vode i lagano prekrijte plastikom. Tako ćete mu produžiti svježinu za otprilike sedam dana.

Izvor: Avaz

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/znate-li-da-svako-povrce-i-voce-nije-dobro-drzati-u-frizideru/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])