Zdravlje se vidi na stopalima: Bol u palcu ukazuje na giht

Objavljeno: 28. 7. 2014 u 19:07h

Promjena boje noktiju kao i svrbež može biti posljedica gljivične infekcije, dok se hladne noge povezuju s lošom cirkulacijom, a otekline s problemima s bubrezima.

Stopala

Hladna stopala

Hronično hladne noge mogu biti posljedica loše cirkulacije zato što u ekstremitete ne dolazi dovoljno krvi. Taj problem dodatno pojačavaju visoki pritisak, poremećena funkcija štitnjače, srčane bolesti i pušenje koje smanjuje sposobnost pluća da apsorbira kiseonik. Stoga se onima koji imaju problema s hladnim nogama savjetuje odlazak doktoru kako bi se isključile moguće bolesti.

Svrbež

Najčešće se povezuje s atletskim stopalom, gljivičnom infekcijom koje je posljedica loše higijene, cjelodnevnog nošenja zatvorene obuće i pojačanog znojenja. Osim toga, svrbež može uzrokovati alergijska reakcija ili psorijaza.

Mrlje na stopalima

Tamne mrlje na stopalima može uzrokovati Raynaudova bolest. Ona izaziva grčenje, smanjen protok krvi i plavičastu boju kože, a potiče je stres i hladnoća. Bolest je češća kod mlađih žena. U rijetkim slučajevima Raynaudova bolest može biti rani znak reumatidnog artritisa ili lupusa.

Promjena oblika prstiju

Ako se nokti zaoble i prsti promijene oblik, najbolje je provjeriti zdravlje pluća i srca. Takve iznenadne promjene upućuju na smanjenji dotok kiseonika u krvi, a osim na probleme s disajnim putevima i srcem mogu biti simptom Chronove bolesti.

Otečena stopala

To je privremeno stanje koje se javlja nakon duljeg hodanja, stajanja ili nošenje neodgovarajuće obuće. Ali ako noge stalno natiču, to može posljedica nepravilnog rada bubrega ili srca, ali i reakcija na lijekove za dijabetes i visoki pritisak. Takođe, otečene noge može uzrokovati i reumatidni artritis i osteoporoza. Ako otekline ne splasnu, najbolje je posjetiti doktora.

Žarenje u stopalima

Peckanje u stopalima često je kod dijabetičara zbog oštećenih perifernih živaca, a može biti posljedica kardiovaskularnog poremećaja periferne arterijske bolesti. Osjećaj žarenja u stopalima takođe može uzrokovati umor i atletsko stopalo.

Bol u palcu

Bol u nožnom palcu može biti simptom gihta, oblika artritisa kojeg uzrokuju prevelike razine mokraćne kiseline. Reumatoidni artritis je još jedan krivac koji uzrokuje snažnu bol u palcu, stoga se ako bol ne prestaje preporučuje posjetiti doktora.

Žuti nokti

Gljivične infekcije nisu krive samo za svrbež već često prate i žuti sloj na noktima, kao i zadebljani nokti. Debeli, žuti nokti mogu upućivati i na neke druge bolesti, poput problema s limfnim sistemom ili na reumatoidni artritis.

Izvor: 24sata

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zdravlje-se-vidi-na-stopalima-bol-u-palcu-ukazuje-na-giht/||claudebot