Pet zabluda koje imate o karcinomu kože

Objavljeno: 23. 7. 2014 u 11:23h

U posljednjih četiri decenije, pojava melanoma se učetvorostručila i tako je postala najčešća vrsta raka koja pogađa žene starosti između 25 i 29 godine života.

koza

Karcinomi bazalnih i skvamoznih ćelija, nekada poznati kao karcinomi koji pogađaju starije žene, sve više pogađaju one mlađe od četrdeset. Koje su to zablude o raku kože i šta možemo učiniti po tom pitanju već od ovog trenutka?

1. U mojoj porodici niko nije od toga bolovao i nemam o čemu da brinem

Prema nedavnoj studiji, 61 posto žena izjavilo je da ne razmišljaju o raku kože zato što niko u njihovoj porodici nije patio od toga. Istina je da i opekotine od sunca i broj mladeža na koži imaju uticaja. Samo 35 posto rizika od dobijanja melanoma je povezano s genetikom. Kod ostalih tipova karcinoma kože, taj procenat iznosi svega 10 posto.

Šta treba da uradite: Zapamtite – sumnjiv mladež je sumnjiv mladež, bez obzira na genetiku!

2. Nisam se često izlagala suncu

Prema jednom istraživanju, 43 posto žena je imalo opekotine u protekloj godini, a 72 posto barem pet puta u svom životu, a to je faktor koji duplira rizik od dobijanja melanoma. Uprkos tome, 47 posto žena tvrdi da se ne izlaže suncu previše.

S druge strane, skoro polovina ispitanica priznala je da ide u solarijum. Samo jedan odlazak u solarijum prije 35. godine života povećava rizik od raka kože za čak 75 posto! Činjenice govore da danas solarijum izaziva više slučajeva karcinoma kože nego što pušenje izaziva rak pluća.

Šta treba da uradite: Zapitajte se da li ste imali više od pet opekotina tokom života. Da li ste ikada išli u solarijum? Da li izbjegavate kreme za sunčanje? Svaki potvrdan odgovor znači povećan rizik. Idite na preglede svake godine, koristite uvijek kremu za sunce i klonite se solarijuma.

3. Pocrnela koža izgleda zdravo

Istraživanje pokazuje da više od polovine žena misli na svoj ten. Zbog čega? Smatraju da izgledaju ljepše i zdravije, te imaju više samopouzdanja ako su preplanule.

Šta treba da uradite: Prvo, nema ništa zdravo u vezi preplanulosti. Vaše tijelo zapravo proizvodi pigment da bi zaštitilo DNK. Oštećenja su trajna. Za lijep, bronzani izgled kože koristite sprej za ten.

4. Dovoljno je staviti kremu sa zaštitnim faktorom

Čak 81 posto žena koristi kremu s visokim zaštitnim faktorom. To je sjajna vijest, ali ipak, nešto ne rade kako treba, s obzirom na to da 43 procenta ispitanica kažu da su imale opekotine od sunca u protekloj godini.

Šta treba da uradite: Dok ste potpuno goli, nanesite na kožu dovoljno kreme s faktorom 30+ i to barem 20 minuta prije nego što izađete iz kuće, kako bi dobro upila. Mažite se na svakih sat ili dva ili čak češče ako se kupate ili znojite. Ako vam treba dodatna motivacija kako biste to uradili, zapamtite ovo: sunce je glavni krivac za starenje kože.

5. Ne moram da idem na pregled

Čak 76 posto ljudi nikada ne ide na pregled kod dermatologa. Kit Valas (33) iz Los Anđelesa iskreno priznaje: “Do svoje 26. godine nikada nisam išla da pregledam kožu sve dok mi potpuni stranac nije skrenuo pažnju da imam čudan mladež na leđima i rekao mi: “Mislim da to treba da provjeriš”. Spasao mi je život pošto se ispostavilo da je u pitanju 5 zabluda koje imate o karcinomu kožem. Sada idem dva puta godišnje na pregled”.

Šta treba da radite: Jednom godišnje idite na kompletan pregled kod dermatologa. Zakažite pregled već sutra i nemojte misliti da ste suviše mladi za to, jer niste. Niko nije.

Izvor: Ljepota i zdravlje

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pet-zabluda-koje-imate-o-karcinomu-koze/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])