Sedam namirnica koje ne biste trebali stavljati u zamrzivač

Objavljeno: 22. 7. 2014 u 16:30h

Brojne prednosti zamrzavanja na određene namirnice nemaju željeni učinak, naime problem nastaje prilikom odmrzavanja hrane koja pod temperaturom ispod nule u potpunosti mijenja ne samo svoj izgled nego okus i teksturu. Donosimo spisak namirnica koje treba držati podalje od hladne komore.

jagode

1. Sir spada u grupu dugotrajnijih namirnica čiji ukus sa stajanjem postaje zreliji i nepcima primamljiviji, stoga je njegovo stavljanje u zamrzivač nepotrebno. Naime ono nakon odmrzavanja gubi strukturu i počinje se mrviti. Želite li sir sačuvati od plijesni jednostavno ga premažite margarinom.

2. Nijedna vrsta salate ne podnosi zamrzavanje, nježni listovi nakon otapanja gube hrskavost i sočnost, te zbog velike količine vlage brzo uvenu. Salatu je najbolje oprati, posušiti i čuvati u frižideru.

3. Jednom odmrznuto meso i plodove mora nikako ne smijete vraćati u zamrzivač, naime nagle promjene temperature pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija opasnih po zdravlje.

4. Vodenasto voće i povrće poput ljetne miljenice lubenice, jagoda, krastavca i krompira zamrzivač u potpunosti uništava. Naime nakon odmrzavanja zbog velike količine vode, koju u sebi posjeduju i koja se pretvara u kristale leda, tekstura ovih namirnica postaje brašnasta i pretvara se u kašu.

5. Svježe začinsko bilje nakon odmrzavanja poprima smeđu, uvenulu strukturu koja ne samo da nije upotrebljiva kao svjež dodatak jelu nego je beskorisna u kuhanom obroku. Odličan način za pohranjivanje svježih mirisnih i ljekovitih listova je zamrzavanje u maslinovom ulju, nakon čega ćete dobiti male kockice s očuvanim svježim biljem.

6. Jaje i vrhnje u umacima poput majoneze, hollandaise i tartar umaka razlozi su zbog kojih ukusne dodatke hrani treba držati podalje od zamrzivača. Tokom njihovog odmrzavanja dolazi do razdvajanja vode i masnoće, te se stvara višak tekućine koji u potpunosti mijenja ukus umaka.

7. Jogurt baš kao i kiselo vrhnje nakon odmrzavanja postaju grudičasti jer dolazi do procesa odvajanja tekućine od masnoća. Takva tekstura ne može se piti i postaje korisna samo u kuhanim jelima.

Izvor: zadovoljna.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sedam-namirnica-koje-ne-biste-trebali-stavljati-u-zamrzivac/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])