Opasnost vreba od mokrog kupaćeg

Objavljeno: 22. 7. 2014 u 09:27h

Urinarne infekcije, koje uglavnom uzrokuje ešerihija koli, ljeti su učestalije. Glavni „krivci“ oskudno odijevanje u klimatizovanim prostorijama, mokar kupaći kostim, mikroorganizmi iz bazena.

kupanje

Kupanje u bazenima i vodama koje nisu provjerene, kao i dugotrajno nošenje mokrih kupaćih kostima i oskudno oblačenje u klimatizovanim prostorijama, pogoduju razmnožavanju klica u urinarnom traktu. Zato su urinarne infekcije veoma česte tokom ljeta.

Ešerihija koli je uzročnik u gotovo 40 odsto urinarnih infekcija koje uglavnom pogađaju žene. Kada se ova bakterija razmnoži u urinarnom traktu, ubrzo se javljaju i tipični simtomi: učestalo i bolno mokrenje, zamućen ili urin sa sukrvicom i probadanje u donjem dijelu stomaka i krstima.

Infekcije urinarnog trakta obično nastaju od bakterija koje potiču iz debelog crijeva i koje se normalno nalaze na koži u predjelu od anusa do vaginalnog otvora. Neke infekcije kod žena izazvane su bakterijama koje potiču iz vagine i koje kolonizuju kožu oko otvora mokraćnog kanala.

U normalnim okolnostima, bakterije dospjele u bešiku eliminišu se tokom mokrenja. Međutim, sluznica nekih žena je podložna vezivanju bakterija, čemu doprinose i loše navike poput dugotrajnog nošenja mokrog kostima i laganije oblačenje u promjenljivim klimatskim okolnostima.

Da bismo se zaštitili, važno je unositi dovoljno tečnosti, najbolje vode, od litar i po do dva dnevno. Takođe, važno je i redovno pražnjenje mokraćne bešike u toku dana , kako bi se skratilo vrijeme boravka bakterija u bešici i spriječilo njihovo umnožavanje.

Mokrenje se preporučuje i odmah nakon seksualnog odnosa, a vlažan kostim najbolje je promijeniti odmah nakon kupanja.

Izvor: RTRS

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/opasnost-vreba-od-mokrog-kupaceg/||claudebot