Izbjeći ćete rak, moždani i srčani udar pripazite li na ovu “stvarčicu”

Objavljeno: 21. 7. 2014 u 15:53h

Holesterol vam možda i nije pri vrhu popisa onoga o čemu ćete se brinuti kada je u pitanju zdravlje. Međutim, istraživanja pokazuju kako visoki holesterol može izazvati srčani i moždani udar.

 glava

Visoki holesterola je često nasljedan i može se pojaviti bez ikakvih znakova upozoravanja. Evo zašto biste se trebali testirati.

Moždani i srčani udar

Nuspojava holesterola je povišen nivo hormona estrogena, pokazalo je istraživanje provedeno na Duke Cancer Institute, što može podstaći pojavu i širenje raka dojke.

Demencija i Alzheimerova bolest

Osobe s visokim nivoom lošeg holesterola ‘skladište’ amiloid plak koji je povezan s demencijom i Alzheimerovom bolešću što postaje sve izraženije s godinama, navodi se u istraživanju provedenom na JAMA Neurology.

Gubitak sluha

Prehrana bogata holesterolom poput mesnih prerađevina, pekarskih proizvoda i pržene hrane, nije loša samo za vašu vitku figuru već se povezuje i s gubitkom sluha, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Nutrition.

Izvor: Magazin.net.hr

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/izbjeci-cete-rak-mozdani-i-srcani-udar-pripazite-li-na-ovu-stvarcicu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])