Hrana koja čuva zdravlje i podmlađuje!

Objavljeno: 20. 4. 2014 u 12:36h

Svi žele da odlože trenutak starenja. Uz ove namirnice to je moguće…

ishrana

Znaci starenja, kao što vam je vjerovatno poznato, ne uključuju samo bore na licu, već i povećan rizik od raznih zdravstvenih problema. Ukoliko želite da budete dugog vijeka, zdravi i vitki, onda je važno da se kvalitetno hranite. Mnoga istraživanja pokazuju vezu između zdrave ishrane i prevencije hroničnih bolesti koje su u vezi sa starenjem. Prihvatanje zdravih stilova života, koji uključuju redovnu fizičku aktivnost, dovoljno odmora i sna, izbjegavanje duvana, zdravu ishranu, predstavlja najbolju odbranu protiv neizbežnog starenja.

Zbog toga su nutricionisti sastavili listu namirnica koje su dobre za zdravlje, a samim tim i za ljepotu i savršenu formu tijela.

Riba

Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu mnogo ribe gotovo nikada ne pate od kardiovaskularnih bolesti. Inače, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje stabilizuju srčani ritam i štite od skupljanja holesterola u krvnim sudovima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje obiluje zasićenim mastima i dobro je u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Čokolada

Njen glavni sastojak, kakao, sadrži supstance koje su veoma dobre za krvne sudove, a takođe, ako se uzima u razumnim granicama, čokolada djeluje preventivno i protivdijabetesa tipa 2.

Jogurt

Pošto obiluje kalcijumom koji sprečava bolesti povezane s kostima, jogurt može da uspori starenje. Pritom je on bogat dobrim bakterijama koje jačaju imunološki sistem.

Flavonoidi

Borovnice, orašasti plodovi (lješnici, orasi, badem), ali i crno vino u malim količinama, imaju moć da spriječe javljanje dijabetesa, gubitak memorije i srčane bolesti.

Izvor: Cosmopolitan.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/hrana-koja-cuva-zdravlje-i-podmladuje/||claudebot